Israel Hayom: Близкият изток се готви да посрещне „новия си стопанин“ – Русия


Israel Hayom: Близкият изток се готви да посрещне „новия си стопанин“ – РусияРусия постигна съгласие за примирие в Сирия без участието на Вашингтон, демонстрирайки верността на приятелите си и готовност да защити съюзниците си, съобщава Israel Hayom, цитиран от „Руски дневник“.

Сега, когато САЩ загуби региона, Близкият изток се готви да посрещне „новия си стопанин“ – Русия, която се държа отговорно и зряло като показа разбиране на сложната ситуация и особеностите на региона.

Преди предстоящата смяна на правителството в Белия дом Близкият изток се готви да посрещне „новия си стопанин“, пише журналистът Еял Зисер на сайта на Istael Hayom.

„Не, не става дума за Доналд Тръмп, новоизбраният президент на САЩ, а за Владимир Путин, президентът на Русия, който съумя да се възползва от грешките, провалите и проявите на слабост на правителството на Обама, заемайки мястото на САЩ като водеща и главна държава в нашия регион.“

Две много важни събития през последната седмица потвърдиха, че Русия не само стана новия съюзник в региона, но и проявява отговорност и се държи като „старши по звание“ във времето, когато САЩ останаха настрана и се държат „инфантилно“, емоционално и патосно“, пише журналистът.

В новогодишната нощ Русия успя да сключи договор за примирие, в което участват болшинството играчи в Сирия, сред които Иран, Турция, „сирийския режим“ и болшинството бунтовници. През цялото това време, пише авторът на статията, Русия „Русия беше готова да действа решително и твърдо, да демонстрира власт и да използва военна сила – нещо, което американците предпочетоха да не направят.“

Същата тази Москва показа, че в сравнение с американците е „вярна на своите приятели и съюзници и е готова без всякакви съмнения и без каквито и да било разчети да им предостави защита в международните организации и на своя територия“.

При това Русия не само успя да демонстрира военна сила, но и да се договори с противника (Турция и групите на бунтовниците), а също така да прояви сдържаност и готовност за компромис. Русия се прояви като държава, готова да защити своите интереси.

Договорът за прекратяване на огъня все още не е предвестник на края на войната, но безусловно е много важна стъпка в това направление. И тя беше постигната без участието на Вашингтон, но със съгласието на Турция, съюзник на Вашингтон, която обаче почувства, че е за нея е по-добре да се надява на Путин, отколкото на Обама.

В сферата на Палестинско-израелският конфликт Русия се държа така, както и по отношение на Египет – опита се да спаси Америка от самата нея. Министърът на външните работи Сергей Лавров обясни разочарованието си от Кери и каза, че Русия няма да участва в детски и нямащи смисъл действия, които в бъдеще могат да станат препятствие за укрепване на мира между Израел и Палестина.

И  накрая, пише авторът, Путин реши да не се вкарва в конфликта около „кибервойните“ между Вашингтон и Москва, чиято единствена цел, в крайна сметка, според Обама, е „стрелба във всички направления“ след резултатите от изборите в САЩ.

Advertisements

Posted on 03.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: