Русия пое ротационното председателство на Общността на независимите държави


Русия пое ротационното председателство на Общността на независимите държави Русия пое ротационното председателство на Общността на независимите държави (ОНД) от 1 януари.

Москва планира да превърне в приоритет на председателството си увеличаването на практическите резултати от дейността на организацията, както и преодоляване на тенденцията за намаляване на товарооборота, съобщи РИА Новости.

Руският президент Владимир Путин одобри концепцията на председателството тази година и план за изпълнението й, който включва над 50 събития.

Както по-рано съобщи държавният секретар, руският заместник-външен министър Григорий Карасин, Руската федерация възнамерява да следва принципите на приемственост и да продължи работата на Киргизстан – председателят на ОНД през 2016.

„Сред приоритетите ни са последователното развитие и усъвършенстване на общността, подобряване на практическите резултати от дейността й за всички държави-участнички, засилването на позицията на организацията на международната сцена и изравняването на различните нива на интеграционните процеси в ОНД“, каза Карасин.

Той отбеляза, че увеличаването на ефективността на икономическото сътрудничество винаги е било в центъра на вниманието на ОНД и въпреки екстремните финансови и икономически условия, държавите-членки са били в състояние да направи значителен пробив в развитието си. През последния четвърт век само страните от Централна Азия увеличават десетки пъти брутния си вътрешен продукт.

Дипломатът подчерта, че Москва смята, че се наблюдаваният спад в товарооборота между страните от ОНД е временно явление, което в краткосрочен план може да се преодолее чрез съвместни усилия.

„В хуманитарната област, Русия, като председател на ОНД, възнамерява да съдейства за развитието и укрепването на отношенията в областта на образованието, науката, културата, информацията, спорта и младежки обмен“, допълни Карасин.

Advertisements

Posted on 03.01.2017, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: