Министерството на образованието и науката на Русия обяви прием на български студенти за безплатно обучение в руските университети


Министерството на образованието и науката на Русия обяви прием на български студенти за безплатно обучение в руските университети В края на ноември 2016 година Министерството на образованието и науката на Русия обяви прием на български граждани и руски сънародници, живеещи в България за безплатно обучение в руските университети за 2017 – 2018 учебна година.

Обучението е за сметка на федералния бюджет на Руската федерация. В тази връзка на 28 декември в Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София се проведе проектен семинар, в който участваха български дванайсетокласници и завършили студенти от различни градове на България.

Семинара откриха ръководителят на представителството на Россотрудничество в България Павел Журавльов, ръководителят на отдел „Образование и наука” Константин Пеев и първият секретар на Руското посолство у нас Роберт Шестаков, който е представител на Министерството на образованието и науката на РФ в България.

По думите на Павел Журавльов, изхождайки от общите културни, духовни и исторически ценности с руския народ, на българите е по-удобно, изгодно и понятно обучението в Русия. Константин Пеев от своя страна отбеляза, че програмата за безплатно обучение на чуждестранни студенти в Русия е уникална.

Той подчерта, че българските възпитаници на руската академична школа, които са над 60 хиляди, както преди, така и днес са в челната тройка по успех в обучението.

Интересът на българските граждани към образованието в Русия, което е всеобщо признато за едно от най-добрите в света, се увеличава с всяка изминала година.

Около 300 кандидат-студенти от България ще да бъдат приети през 2017 – 2018 учебна година . На приетите за безплатно обучение се осигурява стипендия и общежитие. Студенти, които знаят руски език, трябва да удостоверят това със сертификат за ниво В1 и В2, а тези, които не знаят, ще го учат безплатно една година в университета.

На семинара бе представен официалният електронен портал за набор на чуждестранни граждани в руските учебни заведения Russia. study, чрез който всеки желаещ може да избере специалност и вуз за кандидатстване, да получи подробна информация за програмата и да попълни заявление за участие.

Документите за прием ще се приемат до края на февруари 2017 г.

Advertisements

Posted on 03.01.2017, in Образование and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: