Изтребителят от шесто поколение на Русия – Хиперзвуков и безпилотен


Изтребителят от шесто поколение на Русия - Хиперзвуков и безпилотенОще през март 2016 година главнокомандващият на Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев заяви, че „се прави разработка на шесто поколение и вероятно на 7-мо поколение“, пише „Руски дневник“.

По-късно представител на Обединената авиостроителна корпорация Владимир Михайлов каза, че бойният самолет от шесто поколение ще се издигне във въздуха през 2023 година.

А през юли съветникът на заместник-генералния директор на концерна „Радиоелектронни технологии“ Владимир Михеев заяви, че самолетите шесто поколение ще бъдат космически и безпилотни.

С други думи, ще могат да излизат в близкия космос, а управлението им ще бъде с опции: ще може да се вземе пилот на борда, но ще може да се лети и без него.

По думите на Бондарев „възможността за безпилотна експлоатация е едно от изискванията към изтребителя от шесто поколение“. Освен това самолетът трябва да бъде в състояние „да достигне хиперзвукова скорост, да бъде мултифункционален, свръх маневрен и слабо забележим“.

„Всичко това е сферата на дискусиите“ – Планове за създаване на отечествено „шесто поколение“ има, но разбиране как трябва да изглежда то, какви технологии да се използват и срещу какви съперници му предстои да се изправи, няма – посочва независимият военен експерт Антон Лавров.

Например има много проблеми с хиперзвуковите самолети. В САЩ не веднъж са се опитвали да направят изпитания при хиперзвукови скорости. Само че повечето прототипи при такива режими не издържаха и няколко минути полет.

„Преди да говорим за 6-то поколение, трябва да направим така, че 5-то да бъде доведено до работоспособно състояние, а разработки по 6-то поколение, разбира се, трябва да се правят.

Само че аз не бих правил изказвания, че нашият перспективен изтребител ще излети във въздуха само след шест години, през 2023 година.

Някакъв макет, разбира се, може да се издигне във въздуха. Дали обаче това ще бъде 6-о поколение?“, казва главният редактор на списание „Износ на въоръжение“ Андрей Фролов.

Главният редактор на списание „Взльот“ Андрей Фомин отбелязва, че не се знае дали има някакъв документ, определящ концепцията му.

„Затова все още не може да се каже уверено какъв ще бъде самолетът 6-о поколение – пилотиран или безпилотен, хиперзвуков или не. Засега всичко това е повече в областта на дискусиите и предварителните научни изследвания“, отбеляза Фомин.

Posted on 03.01.2017, in Анализи, Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: