The Nation: Американското общество е обхванато от „спазъм на русофобия“


The Nation: Американското общество е обхванато от "спазъм на русофобия"Онези, които говорят за заплаха срещу САЩ, не са далеч от истината, само че това не е митична опасност от страна на Русия, а напълно реална заплаха от страна на русофоби, прикриващи се зад патриотизъм, пише в списание The Nation журналистът Патрик Лоурънс, съобщи  РИА „Новости“, цитирана от „Руски дневник“.

Американското общество е обхванато от „спазъм на русофобия“, най-силната от 60-те години насам, когато се разразява Карибската криза, се казва в статията.

Известни  русофоби, като сенатора Джон Макейн, по навик обявяват за лъжец всеки, който дръзне да се усъмни в обосноваността на антируските настроения, а пресата, като вестник New York Times, не отстъпва нито крачка от позицията на властите, както е било в най-лошите времена на Студената война. В същото време маса „ловци на вещици“ с по-нисък ранг добросъвестно се стреми към намирането на нови и нови следи „от ръката на Кремъл“.

Опасността от връщането на призрака на Студената война не се изчерпва с очевидната заплаха от ескалиране на конфликта на ядрените сили. Нагнетяването на истерия чрез постоянно повтаряне на непотвърдени по никакъв начин обвинения по адрес на Русия и баналната дезинформация водят до изкривено, неадекватно възприемане на света, а заблудите никога не водят до нищо добро, подчертава журналистът.

Освен това господството на русофобията в американската политика заплашва да увеличи нарастващата изолация на САЩ в света, твърди авторът.

Продължаването на политиката под мотото „който не е с нас е срещу нас“, приета по времето на Буш-младши, ще доведе до това, че без подкрепа на световната сцена ще остане не Русия, а самите Съединени щати.

Като ярък пример за това може да послужи Сирия, където САЩ, подкрепящи „умерената опозиция“, която както се изясни след освобождаването на Алепо е замесена в масови убийства, в крайна сметка се оказаха извън процеса на  урегулиране.

Такава е реалната цена за това, че Вашингтон се отказа от сътрудничество с Москва, отнасяйки се към нея като към регионална държава и без да се вземат предвид общите интереси на двете страни, пише The Nation.

Съвременният прилив на русофобия е не повече от наследство от времето на Студената война с нейния маккартизъм и „лов на вещици“. Именно затова американците трябва да преодолеят миналото и да оставят зад себе си безплодната борба с призрака на „руската агресия“, пише още The Nation.

Posted on 02.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: