Благоприятни прогнози за икономиката на Русия за 2017 г.


Благоприятни прогнози за икономиката на Русия за 2017 г.Икономиката на Русия бавно, но сигурно, след няколко години на тежък побой се подкрадва към 2017 г. Изглежда тя е готова да се върне към растеж и да стъпи на крака.

Така в стил на тайнствен разказ сп. „Форбс” започва прогнозата си за руската икономика за 2017 г. Според изданието за това има няколко обективни основания.

Първо, за развитието в тази посока ще допринесе политиката на новоизбрания американски президент.

Предполага се, че той ще бъде подкрепен от колегите си от другите западни страни. В резултат твърде вероятно е санкциите срещу Русия да бъдат отменени, или поне да бъдат смекчени.

Второ, друга причина са цените на петрола. Те нараснаха и по всяка вероятност няма отново да паднат толкова ниско, колкото това беше през изтичащата година.

За Русия цената 55 долара за барел е много благоприятна.

От една страна, тя дава възможност руската продукция да запази своята конкурентоспособност. В такъв случай процесите на заместване на вносните стоки с руски ще продължат.

От друга страна, дефицитът в бюджета ще бъде незначителен. Всъщност, един долар повече в цената на петрола носи в хазната 100 млрд. рубли.

Наред с експертите руските власти също гледат доста оптимистично на следващата година. През последните години икономиката бележеше само спад.

През тези дни обаче министърът на финансите предрече, че догодина икономическият растеж може да достигне 1,5 на сто. Само преди няколко месеца никой не смееше да прогнозира, че този показател ще надхвърли 0,7 процента.

Advertisements

Posted on 02.01.2017, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: