Берлин демонстрира изключителна активност в санкционната война срещу Русия и никакви усилия в борбата срещу международния тероризъм


Берлин демонстрира изключителна активност в санкционната война срещу Русия и никакви усилия в борбата срещу международния тероризъмИстината е, че докато Берлин демонстрира изключителна активност в санкционната война срещу Москва, Ангела Меркел не се реши да предприеме каквито и да било сериозни стъпки в борбата срещу международния тероризъм, който продължава да застрашава Европейския съюз.

Няма съмнение, че тази политика на канцлера повлия крайно негативно върху ефективността на германските специални служби, които проспаха ислямисткото нападение в столицата.

Според бившия секретар на немското Министерство на отбраната Вили Вимер, отказът на властите да предприемат необходимите мерки за предотвратяване на терористични нападения в Европа е създал благоприятните условия за трагедията в Берлин.

Критиците на Меркел посочват, че по време на нейното управление Германия съзнателно се е изолирала от международните усилия за борба с тероризма, ограничавайки ангажиментите си в тази сфера с изпращането на шест разузнавателни самолета „Торнадо” в подкрепа на ръководената от САЩ коалиция в Сирия, като дори и тази стъпка е била предприета след много колебания.

В същото време, Меркел периодично подлагаше на остри критики руската военна операция в Сирия, въпреки че тя доведе до съвсем конкретни резултати в борбата с ислямисткия тероризъм, а не само до въображаеми, както в случая с водената от американците коалиция.

Всичко това провокира в Германия мащабна обществена кампания срещу канцлера Меркел, в която активно се включиха политици, журналисти и граждански активисти, призоваващи я да се оттегли от голямата политика.

Както се посочва в един скорощен коментар на списание „Тайм”, именно Меркел взе решението да разреши на стотици хиляди мигранти и бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан да потърсят „убежище” в Германия.

Сляпото и неразумно подчинение на американския диктат, очевидното пренебрегване на икономическите и социокултурните интереси на германското население и упоритото следване на „самоубийствената” мигрантска политика, както и колебанието и нерешителността да се води активна борба с международния тероризъм, са сред основните причини за политическия провал на Меркел.

И както посочват напоследък все повече международни експерти, Европа е обречена да си остане залязваща сила, която все повече ще бъде игнорирана от останалите големи играчи, ако продължи и занапред да следва сбърканата политика на германския канцлер.

Advertisements

Posted on 02.01.2017, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: