Евразийският съюз – равносметка и нови проекти


Евразийският съюз -  равносметка и нови проектиМитнически кодекс подписаха лидерите на страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС) по време на заседание на Висшия съвет на организацията, което се състоя в понеделник в Санкт Петербург в навечерието на втората годишнина от създаването на обединението.

Документът значително облекчава всички митнически процедури между държавите членки наЕАИС, съобщи ТАСС. Оттук нататък те ще прилагат единни митнически тарифи и необходимите други мерки в търговията си с трети страни.

Подписана бе и декларация за развитието на съвместна външноикономическата дейност. Киргизстан отложи поставянето на подписа си под нея и предложи да бъде уточнена формулировката за сваляне бариерите и ограниченията пред вътрешния пазар.

Както е известно, членките на ЕАИС — Армения, Беларус, Казахстан, Киркизстан и Русия, в договора за създаване на общ пазар предвидиха в някои чувствителни сфери реализирането му да става поетапно. Това се отнася за пазара на петрола и газа, за електроенергетиката и фармацевтиката. Планирано е на тези сектори общ пазар да се задейства съответно през 2025-а, 2019-а и 2017 г.

Действащите органи на съюза са Висшият евразийски икономически съвет, Междуправителственият съвет, постоянно действащата Икономическа комисия и Съдът на ЕАИС. Предвижда се към 2025 г. да бъде създаден и наднационален орган за регулиране на финансовия пазар.

Според президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев сложната икономическа обстановка в света и в страните от ЕАИС продължава, а успоредно с това възникват и вътрешни проблеми. Затова той предложи в рамките на организацията да бъде учреден антикризисен съвет. Назарбаев смята, че в него може да бъдат привлечени както местни, така и чуждестранни експерти.

Идеята е тази структура да бъде поставена извън останалите евразийски институции, да изработва дълбоки анализи и прогнози, да подготвя предложения за практическо решаване на проблемите. „Ние трябва да знаем как да взаимно да си помагаме в сложните икономически условия. Затова е нужен орган, който да разработва въпросите”, заяви Назарбаев.

Той добави, че на отношенията между страните влияят нерешените още вътрешни проблеми на ЕАИС. Към тях казахският президент причислява търговските бариери, изискванията и ограниченията, налагани от всяка страна, трудностите при транзита, местната бюрокрация.

„Наясно сме, че тези проблеми винаги ги е имало и ще ги има. Те се срещат в началния етап на всички интеграционни процеси. Очевидно е, че трябва да мине време, правителствата и бизнесът в страните да натрупат опит в съвместната си работа, да се приспособят едни към други. Разбира се, колкото по-скоро стане това, толкова по-добре”, каза Назарбаев.

Първостепенна задача на ЕАИС Владимир Путин нарече създаването на единна цифрова икономика. Според него изоставането в сферата на глобалната електронна търговия и междуотрасловите цифрови платформи може да има тежки последици за конкурентоспособността на страните от ЕАИС както на световния, така и на вътрешния пазар.

„В процеса на изграждане на ЕАИС ние постигнахме наистина сериозни успехи, създадохме гъвкав общ пазар, базиращ се на съгласувани правила и на универсалните принципи на СТО”, заяви той. По оценка на руския президент страните са успели да формират благоприятна делова среда за разгръщането на техния пълноценен производствен и технологичен потенциал. Той призова за по-активно съдействие за развитието на малкия и среден бизнес и на промишленото коопериране.

Posted on 01.01.2017, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: