Реакцията на Русия за новите санкции на САЩ : „Предсмъртните хрипове“ на отиващата си администрация на Обама


Реакцията на Русия за новите санкции на САЩ : "Предсмъртните хрипове" на отиващата си администрация на Обама На 29 декември САЩ въведоха санкции срещу ФСБ и ГРУ. За повод послужиха приписваните на Москва хакерски атаки, които, според Вашингтон, са повлияли на резултатите от американските президентски избори. САЩ изгониха от страната и 35 руски дипломати. Ето реакцията на Русия.

Ръководителят на комитета по международните въпроси към Съвета на федерациите Константин Косачев твърди, че ответните стъпки на действията на САЩ трябва да се извършват с отчитане бъдещата смяна на администрацията в тази страна.

Според сенатора, реакция от страна на Тръмп задължително ще последва.

„Президентът Обама постави на карта репутацията на САЩ като адекватна и гарантираща приемственост в политиката при смяната на властта държава“, — отбеляза парламентаристът.

Според него, отиващата си администрация няма нито политически, нито морални права на толкова резки и разрушителни стъпки по отношение двустранните отношения с Русия.

„Това е агония дори не на „куци патици“, а на „политически трупове“,  заяви Косачев.

„Да си заминеш със скандал — това е проява на лош тон“

Вице-спикерът на Държавната дума на Русия Ирина Яровая оцени новите санкции на САЩ срещу Русия и изгонването на руските дипломати като демонстрация на абсолютна политическа загуба на президента Барак Обама.

„Действията на отиваща си администрация на Обама повече приличат на мъст към американските избиратели и са все по-деструктивни“, — каза Яровая.

„Да си тръгнеш със скандал — това е проява на лош тон и демонстрация на абсолютна политическа загуба“, — отбеляза заместник председателят на Държавната дума на Русия.

„Това и искам да пожелая на гражданите на САЩ: да оставят в отиващата си година износените политически конструкции и да отворят в новата година чиста страница на партньорство и доброжелателност“, — завърши тя.

Вице-президентът на Държавната дума на Русия Игор Лебедев нарече новите санкции на САЩ към Русия „предсмъртни хрипове“ на отиващата си администрация на президента Обама, обусловени от опитите да „се намери виновен“ за провала на демократите на изборите в САЩ.

„Разбира се, и в тази ситуация също се опитват да обвинят Русия, това е последната храчка към страната ни“, — констатира той.

„Но ние и целият свят ще потърпим още 21 дена. С инаугурацията на новия президент се надяваме, че отношенията ще започнат да се променят към добро“, — допусна депутатът.

Коментар на Иван Меликов, първи зампред на ЦК на КПРФ и първи зампред на Държавната дума на Русия:

„Дори не виждам повод за коментари. Лъжливите обвинения на САЩ са търсене на повод от страна на американските „куци патици“ — това е агония на администрацията на Обама, която се провали на президентските избори. Това не е новина нито за Владимир Путин, нито за Сергей Лавров“, — каза Мелников.

„Маските падат“

САЩ не могат да предоставят убедителни доказателства, че Русия е използвала хакерските атаки за въздействие върху изборния процес в страната, заяви зампредседателят на комитета по информационна политика към Държавната дума на Русия Александър Ющенко.

„Санкциите се въвеждат не за да ги отменят, затова САЩ ще търсят всякакви поводи за тяхното въвеждане. Утре ще открият още поводи, например, че някой е погледнал накриво или лошо някого по време на дадена международна среща или в ООН“, — посочи Ющенко.

Възниква въпросът, кому са изгодни тези санкции. Кой получи плесник от нормализиране на ситуацията в Сирия? Кой получи ответен удар, когато бяха значително унищожени създаваните терористични групировки? Маските падат. На този фон САЩ действат на принципа: „Когато нямаш аргументи, прикривай се с неадекватност“, — отбеляза Ющенко.

„Отиващата си администрация се опитва да накисне Тръмп“

С новите антируски санкции отиващата си администрация на Обама се опитва да «накисне» новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и максимално да усложни живота на екипа му, счита заместник секретарят на партия „Единна Русия“ Сергей Железняк.

„С неадекватните си действия във външната политика отиващата си администрация на Обама се опитва да отмъсти на Тръмп за победата на изборите и максимално да затрудни живота на екипа на новия американски президент. С друго не могат да се обяснят настоящите политически конвулсии на власт в САЩ“, — заяви парламентаристът.

Според него, „политическите неудачници, отивайки си, се опитват още по-гръмко да тръшнат вратата, демонстрирайки пред света истеричната си злоба, нарушавайки съществуващите норми в дипломацията и здравия разум“.

Според депутата, „Обама за съжаление не съумя да се справи със страстите си и „красиво“ да напусне президентския пост, а окончателно срути репутацията си под дъното“.

Политикът заяви още, че Обама е сбъркал в сметките, допускайки, че „с такива деструктивни действия като прогонването на дипломатите и затварянето на руските дипломатически мисии може да застави суверенна Русия да промени политиката си“.

„Странно би било да очакваме от него оправдания за измислените хакерски атаки и другите въображаеми злодеяния, но Русия няма мълчаливо да наблюдава постоянните нападки и оскърбления“, — посочи той.

Железняк добави, че в Русия „не отъждествяват Обама и неговата администрация с американския народ, с който руснаците са готови да изградят равноправно и конструктивно сътрудничество“.

Парламентаристът обърна внимание върху това, че „Тръмп още не е изразил мнението си на тема значимостта на руско-американските отношения и тяхното развитие“.

„Не изпитваме никакви илюзии по повод мигновеното решаване на натрупалите се трудности в нашите взаимоотношения след встъпването в длъжност на новия президент на САЩ, но разчитаме, че господин Тръмп ще се прояви като адекватен политик и ще започне решаването на натрупалите се проблеми в Америка, а не да създава нови, както прави неговият предшественик“, заключи депутатът.

„Подкопаване на отношенията“

От руското посолство във Вашингтон заявиха, че санкциите няма да останат без отговор.

„Обявените на 29 декември санкции са насочени пряко към подкопаване на руско-американските двустранни отношения. Това няма да остане без отговор“, — отбелязаха от дипломатическото ведомство.

От посолството подчертаха, че обвиненията към Русия за намеса в американските президентски избори са абсолютно необосновани.

„Разглеждаме новите санкции на настоящата администрация на САЩ срещу Русия, прогонването на руските дипломати и техните семейства в САЩ не просто като недружелюбен акт“, — отбелязаха от дипломатическото представителство.

Posted on 31.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: