Коя ще бъде следващата жертва след Сирия?


Коя ще бъде следващата жертва след Сирия? Въпросът за бъдещето на Сирия ще се решава в преговорите между страните, участващи в конфликта: сирийското правителство, Турция, Иран. Това е свързано с факта, че те фактически вече нямат сили да продължават конфликта — нито материални, нито финансови.

Дамаск няма сили да доведе войната до окончателното освобождение на страната в границите й до 2011 г. А опозицията няма сили да свали Асад, нямат сили и редица от подкрепящите опозицията играчи, преди всичко САЩ, Саудитска Арабия и Катар, анализира Григорий Тищенко, ръководител на Центъра за евроатлантически и отбранителни изследвания към РИСИ.

Всъщност, страните в конфликта се намират в ситуация, в която се задъхват и не могат да го решат в своя полза по чисто военен начин. Именно затова все по-активно се разглежда идеята всички да седнат на масата на преговорите и да поговорят за бъдещето на страната.

Ще доведе ли това до стабилизиране  на ситуацията в Близкия Изток?

Глобално погледнато — не. Защото войната няма да се ограничи само на територията на  Сирия.

Както виждаме, турците в момента са на територията на Сирия, макар Дамаск да е против. Турските сили са около Ел-Баба, тяхната задача е да не позволят създаването на кюрдска държава.

Ако Кюрдистан се създаде, той вероятно ще оказва подкрепа на кюрдите на територията на Турция. Анкара меко казано не одобрява такъв сценарий, защото така тя е заплашена от гражданска война на турска територия. От това следва, че Турция няма да напусне Сирия.

Налице са, освен това, и интересите на САЩ, които изначално искаха хаос в Близкия Изток.

Сирия е гръбнакът на региона, затова тя бе избрана от американците в качеството й на първа жертва.

А по-нататък, считам, че по аналогичен сценарий ще се пристъпи към разделянето на Ирак, а в още по-далечен план — на Иран.

Проблемът около Иран е в това, че нито САЩ, нито Саудитска Арабия искат да виждат крупен играч в негово лице. Затова борбата с Иран тепърва ще предстои, но това е следващият етап от близкоизточната игра.

Posted on 30.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: