Експерт: В евентуална търговска война Китай ще победи САЩ


Експерт: В евентуална търговска война Китай ще победи САЩПрез следващата година САЩ и Китай може да започнат търговска война, в която ще победи Пекин, заяви хонконгския професор Джеймс Ван, цитиран от Bloomberg.

„Сега Китай и Индия могат да създават нови политически центрове за привличане.

Докато в това време икономическа и политическа парализа поразява развития свят, най вероятният изход е търговска война” – пише Ван в своя ежемесечен коментар за хедж-фонда Pine River China Fund.

В случай на търговска война китайските власти ще се окажат в по-добро положение, отколкото американците, защото могат свободно да се разпореждат с държавни ресурси, за да подкрепят свои износители.

По време на предизборната кампания Доналд Тръмп заплаши да обяви Китай за валутен манипулатор и да вдигне търговските мита на китайска продукция до 45% от стойността на стоките.

Ако рязко се влошат икономическите показатели на КНР, това ще повлече загуби за световната икономика, отбелязва агенцията.

В отговор Китай може да отмени поръчката за самолети Боинг, както и да ограничи вноса на автомобили и селскостопански продукти от САЩ.

В Щатите търговската война може да провокира инфлация и да намали вътрешното потребление, счита експертът.

Advertisements

Posted on 30.12.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: