The Guardian: През 2017 г. Европа я очаква политически „апокалипсис“


The Guardian: През 2017 г. Европа я очаква политически "апокалипсис"През 2017 г. Европа я очаква политически „апокалипсис“: крах на властовия елит, поредица от терористични актове и нова вълна от мигранти ще са причината за криза в ЕС, която Брюксел едва ли ще може да преодолее, пише Джон Хенли за The Guardian.

Както твърди авторът, „апокалиптичният сценарий“ за Европа ще изглежда така: в началото на годината спецслужбите на страните от ЕС отново ще направят пропуск и в една от столиците на Стария континент ще се случи терористичен акт.

Първият, който ще се възползва от растящото усещане за безпомощност пред лицето на тероризма ще бъде холандският десен политик Герт Вилдерс, чиято партия с голяма вероятност ще победи на парламентарните избори през март следващата година.

Хенли подчертава, че в контекста на кризата с европейската безопасност твърдият курс на Вилдерс по отношение въпросите за миграцията ще даде плюсове на холандския политик и ще укрепи позициите на партията му „Партия на свободата“.

По-нататък журналистът предупреждава за опасността, произлизаща от Турция. Прекратяването на преговорите за безвизовия режим, замразяването на обсъжданията за членството на страната в ЕС и твърдата критика към Ердоган от страна на еврочиновниците ще провокира криза в отношенията между Брюксел и Анкара.

Най-вероятният отговор на турския лидер ще бъде предоставянето на бежанците, разположени на територията на Турция, на коридор към европейските страни.

Авторът е убеден, че тази стъпка може по коренен начин да промени политическия ландшафт на ЕС.

Три милиона бежанци ще се устремят към богатите страни на Европа в навечерието на изборите във Франция и Италия, което без съмнение ще засили позициите на противниците на ЕС.

Advertisements

Posted on 29.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: