Китайски специални части искат да се обучават в борба с атентатори и терористи в Чечения


Китайски специални части искат да се обучават в борба с атентатори и терористи в ЧеченияКитай поиска от руското правителство да разреши китайски специални сили да бъдат тренирани за антитерористични операции в частен институт в Чечения, пише „Руски дневник“.

Съветът за сигурност на Русия и руското Министерство на външните работи проучват предложението, каза ръководителят на частния учебен център за международни специални части в Гудермес Даниил Мартинов.

Той допълни, че китайски военни представители проявили интерес към центъра на годишното състезание на спецчасти в Йордания, където чеченската част спечели първо място.

През юли 2016 г. делегация на китайските сили за сигурност посети чеченската столица Грозни. Този месец руска делегация, в която имаше представители на института, върна визитата и бе в района на Синцзян, в Северозападен Китай, изправен пред съпротивата на сепаратисти.

„Това беше интересен опит“, защото чеченските и китайските части работят в различни условия, каза Мартинов.

„Ние имаме богат опит в идентифицирането на обществени места на атентатори самоубийци и при справянето с шахидските колани. Китайците пък са разработили ефективни системи за предотвратяване на употребата на хладно оръжие. Този опит е полезен и за нас и ние ще го използваме“.

Според Мартинов китайците са готови „да летят (за Чечения) още утре“, но обучението ще бъде възможно, едва когато бъдат изпълнени всички процедури за достъп до защитена информация.

Чеченският международен център за обучение на специални части в Гудермес трябва да заработи с пълния си капацитет през 2018 година.

Posted on 29.12.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: