Владимир Путин: Постигнато е споразумение за прекратяване на огъня в Сирия и започване на преговори между правителството в Дамаск и опозицията


Владимир Путин: Постигнато е споразумение за прекратяване на огъня в Сирия и започване на преговори между правителството в Дамаск и опозицията„Постигнато е споразумение за прекратяване на огъня в Сирия и започване на преговори между правителството в Дамаск и опозицията“, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

„Пристигната сведения, че преди няколко часа е имало развитие, което ние всички очаквахме и за което работихме толкова дълго“, каза руският президент на среща с руските министри на външните работи и отбраната.

По думите му са подписани три документа: за прекратяване на сраженията между сирийското правителство и опозицията, за контрол на примирието и декларация за готовност за започване на мирни преговори, обясни руският президент.

Владимир Путин отбелязва също така, че споразуменията са крехки и изискват внимание и проява на търпение.

Новината идва днес след като турската агенция „Анадолу“ разпространи информация, че Турция и Русия са постигнали съгласие по план за прекратяване на огъня в цяла Сирия.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че очаква примирето в близкоизточната страна да влезе в сила преди края на тази година. Той подчерта, че то не включва тероростични организации.

Очаква се в столицата на Казахстан Астана да започнат мирни преговори между режима на Башар Асад и опозицията, като Турция и Русия, които подкрепят ответните страни, ще ръководят хода на тези преговори. Вече е получено съгласие от казахстанска страна това да се случи.

Advertisements

Posted on 29.12.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: