Бившите съветски републики са готови да признаят присъединяването на Крим към Русия


Бившите съветски републики са готови да признаят присъединяването на Крим към РусияЧетири бивши съветски републики са готови да признаят присъединяването на Крим към Русия,  заяви в ефира на телевизия „112 Украина“ лидерът на забранената в Русия екстремистка организация „Меджлис на кримско-татарския народ“, депутатът от Върховната Рада на Украйна Рефат Чубаров.

До момента Крим е официално признат за територия на Русия от шест страни. Това са Афганистан, Венецуела, Куба, Северна Корея и Сирия.

Някои експерти добавят в този списък държави, които, непризнавайки присъединяването на Крим към Русия формално, фактически са направили това, гласувайки срещу приетата на 27 март 2014 г. резолюция 68/262 на Генералната асамблея на ООН в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Припомняме, че на 16 ноември Генералната асамблея одобри резолюция за налични нарушения на правата на човека в Крим. Документът бе подкрепен от представителите на 73 страни, против гласуваха 23.

Освен Русия, това бяха Ангола, Армения, Белорусия, Боливия, Бурунди, Камбоджа, Китай, Куба, Коморските острови, КНДР, Казахстан, Индия, Иран, Никарагуа, Сърбия, ЮАР, Судан, Сирия, Узбекистан, Венецуела, Еритрея, Зимбабве.

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има готовност да разгледа въпроса за присъединяването на Крим към Русия, това направи той по време на предизборната си кампания.

Ситуацията в света може да се промени толкова радикално, че Крим може да бъде признат не само от бившите страни от СССР, но и от други държави: Турция, страните от БРИКС, пише Игор Рябов, политолог и ръководител на експертната група „Кримски проект“.

Чубаров чувства тези промени и се опитва да спре реалността. Друг е въпросът, че признаването или не на Крим не влияе по никакъв начин на живота на полуострова. Пред Крим стоят съвсем други задачи, които той решава, защото е пълноценен руски регион.

Да, ако Крим бъде признат, вероятно престъпленията, които днес извършват украинските власти заедно с „меджлисовците“ и незаконните въоръжени части, които са на границата с Крим, подлагайки полуострова на блокада, биха получили къде-къде по-твърда оценка. Но дори блокадата нанася по-голяма вреда на Украйна, отколкото на Крим.

Неутралната позиция на Белорусия, Армения и Казахстан им дава възможност да играят особена роля в международната политика. Минск и Астана днес са площадка за преговори и за Донбас, и за Сирия. А Белорусия извлича икономическа полза от лавирането между Украйна и Русия. Ако Белорусия признае Крим едностранно, това би ударило по настоящия й статус, в който има много тънкости.

Узбекистан е ключов регионален играч. В Средна Азия ситуацията не е лесна, ако там се изостри обстановката, ще трябва да се търси помощ от Русия. Чубаров се безпокои за Узбекистан превантивно: защото тази страна беше пристанище за хиляди кримски татари. Признаването на Крим от Узбекистан силно ще удари „меджилисовците“.

Тези страни, които официално признаха Крим за част от Русия гледат в бъдещето. Русия е техен стратегически партньор, Русия става все по-силна. САЩ нарече някои от тях „аутсайдери“. Е, сега същите тези отвръщат на удара на американците.

Рано или късно Крим ще бъде признат от много държави. Това зависи от скоростта на промените в света. Ако новоизбраният президент на САЩ преоцени събитията, случили се в Украйна в резултат на Майдана, а именно това е ключовият момент по пътя към признаването на Крим, то подобни мисли ще влязат в главите и на други представители на западния елит, особено на тези, които на са прага на вземането на властта в Европа.
Считам, че бъдещият президент на Франция ще е готов да преосмисли ситуацията след февруари 2014 г.
Но главното е — с голяма степен на вероятност ще се промени диригентската функция на САЩ в света. В резултат на това много страни, особено неутралните, ще решат въпроса за Крим по собствено усмотрение.
По-детайлно може да се прогнозира ходът на събитията след инаугурацията на Тръмп.
Какво Тръмп със сигурност няма да направи? Няма да слуша Чубаров.

Posted on 29.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: