Русия и Турция съгласуваха общ план за примирие в Сирия


Русия и Турция съгласуваха общ план за примирие в СирияРусия и Турция са съгласували помежду си план за общо примирие в Сирия, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на свои източници, предаде ТАСС.

Договореностите предвиждат прекратяване на бойните действия в полунощ на 29 декември, като примирието не се отнася за терористичните организации, признати за такива с резолюция на ООН.

Планът се отнася за всички райони на Сирия, в които се водят боеве между правителствените войски и групировки на въоръжената опозиция. Споразумението ще бъде предоставено на страните в конфликта.

Ако споразумението за примирие бъде прието, в Астана ще започнат преговори за политическото разрешаване на конфликта, с посредничеството на Москва и Анкара, предава агенцията. Русия и Турция ще участват в преговорите като гаранти на примирието.

През последните няколко дни външните министри на Русия и ТурцияСергей Лавров и Мевлют Чавушоглу проведоха интензивни телефонни разговори, посветени на ситуацията в Сирия и срещата на представителите на опозицията и сирийското правителство в Астана, а преди ден Чавушоглу обсъди подготовката на междусирийския диалог с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф, припомня ТАСС.

Преди седмицата Лавров, Чавушоглу и Зариф проведоха тристранна среща в Москва, след която излязоха със съвместна декларация за политическото разрешаване на конфликта в Сирия.

Както съобщи по-рано лидерът на една от сирийските опозиционни грепи Кадри Джамил пред ТАСС, срещата на представителите на Дамаск и опозицията ще се проведе в Астана през втората половина на януари.

След това работата ще продължи в Женева, където на 8 февруари е насрочен пореден кръг от преговорите за Сирия под егидата на специалния пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура.

Posted on 28.12.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: