Символът на Русия: Хорът на Червената армия – известен с триумфални турнета по цял свят


Символът на Русия: Хорът на Червената армия - известен с триумфални турнета по цял святХорът на Червената армия, чийто ръководител и над 60 членове се намираха на борда на самолета, който днес катастрофира в Черно море, е символ на Русия, посрещан с овации на сцените по цял свят, дори в зоните на конфликт, посочва Франс прес.

Основан през 1928 година, ансамбълът „Александров“, известен с триумфалните си турнета под името Хор на Червената армия, е съставен от близо 200 певци, музиканти и танцьори.

В репертоара му днес има над 2000 изпълнения – от фолклор през песни, възхваляващи СССР, до най-съвременни международни изпълнения, представени от могъщи гласове и съпроводени от акробатични хореографии.

По време на Втората световна война музикантите не са знаели почивка, изнасяйки над 1500 концерта за съветските войници в зоните на сражения и в болници.

Ръководен 18 години от основателя си, генерала и композитора Александър Александров, по-късно ансамбълът е поверен на неговия син Борис, който го оглавява от 1946 до 1987 година.

Сегашният ръководител на Хора на Червената армия, Валерий Халилов, бе сред членовете на ансамбъла, които трябваше да отпразнуват Нова година във въздушната база Хмеймим в Сирия, и бе на борда самолета, който падна в Черно море.

Руските власти обявиха, че няма оцелели при катастрофата, припомня АФП. Загинали са всички 93-ма чуши на борда, от които 68 творци от военния ансамбъл – повечето хористи и малка част – музиканти. Сред жертвите има 9 журналисти от три руски телевизии, военни, хуманитарни работници и 8-членен екипаж.

Advertisements

Posted on 27.12.2016, in Общество and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: