Експерти: Хладнокръвното убийство на посланик Карлов е било щателно планирана терористична акция


Експерти: Хладнокръвното убийство на посланик Карлов е било щателно планирана терористична акцияКакто посочват мнозина (включително западни) експерти, убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов най-вероятно следва да се разглежда като елемент от цяла поредица предварително планирани събития.

В тази връзка те напомнят, че дни преди убийството в Турция беше осъществен поредният кървав терористичен атентат – този път срещу автобус на жандармерията в истанбулския квартал Бешикташ.

Само няколко дни по-късно руската Федерална служба за сигурност съобщи, че е задържала членове на терористична групировка, планирала атаки в Москва. Според ФСБ групировката в действала по инструкции на командир на „Ислямска държава“ в Турция, като сред задържаните има граждани на Молдова и Таджикистан, разполагащи с оръжия и експлозиви.

След още няколко дни последва убийството на посланик Карлов, както и терористичното нападение на тунизийски (поне по последните данни на немската полиция) ислямист срещу коледен базар в Берлин. А към това следва да добавим престрелките в някои други европейски градове, допълнително нагнетяващи атмосфера на напрежение на континента.

Възможната цел на тази поредица от събития е създаването на подходяща психологическа ситуация, на фона на която да се внуши на европейската и световна общественост тезата, че с действията си в Сирия, Русия едва ли не е провокирала ответната реакция на ислямистите, застрашавайки сигурността на Европа (а и не само нейната).

В тази връзка, експертите посочват, че по правило ликвидирането на фигури от ранга на посланик Карлов представлява достатъчно сложна операция, изискваща сериозна подготовка. Поведението на убиеца – 22-годишният Мевлют Мерт Алтънташ, представен като бивш полицай от турските специални части, както и самият начин, по който беше осъществено покушението, говорят за това, че то е било организирано от професионалисти от специалните служби, част от които може би все още са действащи офицери.

Доказателство за това е предварително осигуреният достъп на въоръжения Алтънташ до набелязаната мишена, което вероятно е изисквало висококачествени фалшиви документи, а също странното бездействие на персонала на въпросното мероприятие (включително охраната) и т.н. Както е известно, при подобен тип терористични операции, на изпълнителя или се подготвя предварително маршрут за изтегляне,  покриван от група негови съучастници, или пък се обещава на „килъра“, че ще му бъде осигурен такъв маршрут, но вместо група за прикритие, в операцията се включват един или няколко души, чиято цел е неговото ликвидиране.

В тази връзка, ще напомня, че спокойното и уверено държане на атентатора Алтънташ, който действително изглежда на видеозаписите като служител от турските служби за сигурност, с нищо не напомня поведението на фанатиците-терористи, които по правило са представители на съвършено различен психологически тип (и тъкмо това често дава възможност те да бъдат открити от полицията на летищата и гарите).

Прави впечатление също, че след като изстрелва всичките си патрони, атентаторът продължава още близо две минути да държи обвинителната си реч пред камерите, обявявайки, че убийството на Карлов е отмъшение за „руските зверства в Сирия и Алепо“. Тоест, дава му се възможност спокойно да изложи мотивацията, която уж го е накарала да осъществи терористичното си нападение. Между другото, това съще е ключов момент в осъществяването на подобен тип операции.

Буквално няколко минути след убийството на руския посланик СNN пусна обширен (и вероятно предварително подготвен) репортаж за „руските зверства в Сирия“, който очевидно трябваше да внуши на обществеността, че – едва ли не – става дума за справедливо отмъщение за загиналите жени и деца в Сирия.

Веднага след това, тези внушения бяха подхванати и от другите големи западни медии. Междувременно, съвсем в духа на „класическите операции за прикриване на следите“, беше извършена и показната атака срещу посолството на САЩ в Анкара, в която (както можеше да се очаква) нямаше жертви.

На фона на съзнателно стартираната от големите западни медии кампания срещу Русия, обвинявана, че е провокирала с действията си разпространението на тероризма, дойдоха и новините за терористичното нападение в Берлин, както и за няколко други инциденти в различни европейски държави, които моментално бяха интрепретирани в същия дух.

Оттук нататък можем само да очакваме, че кампанията на медиите ще бъде подкрепена и от критичните изказвания на редица водещи западноевропейски и американски политици, насочени срещу действията на Москва и лично на нейния президент Путин. Част от същата кампания впрочем, са и критиките на т.нар. „либерална опозиция“ в самата Русия срещу държавния глава на страната, че едва ли не е виновен за смъртта на посланика на страната в Анкара.

Американският анализатор  Тони Карталучи посочва, че хладнокръвното убийство на посланик Карлов е било щателно планирана терористична акция. В тази връзка, той напомня, че през цялата предходна седмица, мнозинството водещи западни политици, включително американският президент Барак Обама, са заплашвали Москва, че ще „отговаря“ за хипотетичната си „намеса“ в американските избори и лансира хипотезата, че убийството вероятно е част от този „план за отмъщение“.

Posted on 27.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: