Джихадистката мрежа в Западните Балкани


Джихадистката мрежа в Западните БалканиВ своите проучвания, Томас Хегхамер от норвежкия Институт за изследвания в областта на отбраната изнася данни, че Албания, Босна и Косово са осигурили повече доброволци за джихада в Сирия и Ирак на глава от населението, отколкото която и да било друга европейска държава.

Официалните данни сочат, че между 700 и 800 души от Балканите са се присъединили към Ислямска държава или Фронта Ан-Нусра. Неофициални източници обаче споменават значително по-високи цифри – така, според някои наблюдатели, само Косово вероятно е осигурило хиляда доброволци за ИД.

Появата и възходът на войнственото ислямистко движение на Балканите не е спонтанен процес, а по-скоро резултат от добре планирана дългосрочна кампания. От 90-те години на миналия век насам, местни и чуждестранни екстремисти, финансирани от Саудитска Арабия и други „хардлайнери” от света на Исляма, успешно се внедриха в Югоизточна Европа, създавайки сложна инфраструктура, която включва независими от местните религиозни власти джамии и медресета, както и убежища в изолирани селища, където се подготвят вербуваните от ислямистите доброволци за каузата на джихада.

Различни радикални неправителствени организации осигуряват на екстремистите фалшиви документи, позволяващи им да пресичат границите на държавите и континентите, ефективни финансови мрежи за прехвърляне на средства за нуждите на заговорниците, както и електронни и печатни медии, пропагандиращи техните послания и улесняващи вербуването на нови джихадисти.

Според някои източници, през последния четвърт век само Саудитите са „инвестирали” над 6 млрд. долара за ислямистката кауза в Босна. Пример за тяхната активност в региона е изграждането и управлението на най-голямата джамия в Югоизточна Европа „Крал Фахд” в Сараево, която от дълги години функионира като своеобразен екстратериториален анклав на територията на Босна.

След интервенцията на САЩ в Ирак през 2003, американските специални служби констатираха, че мнозина от европейските участници в антиамериканския джихад в тази страна са били прехвърлени от клетки на Ал Кайда, действащи под прикритието на джамията „Крал Фахд”.

От откриването и насам, джамията се превърна в истински магнит за ислямските екстремисти от цяла Европа, както и в предпочитана дестинация за второто поколение пакистански и афганистански имигранти във Великобритания, по време на уикендите. След атентатите в Лондон през юли 2005, един от роднините на атентаторите, както и други трима ислямисти, подозирани от британските служби за връзки с тях, незабавно са потърсили убежище именно в джамията в Сараево.

Междувременно, Югоизточна Европа се превърна в зона на повишена активност на разузнавателните служби на ключовите ислямистки държави. Най-голямото иранско посолство в Европа се намира именно в Сараево, а преди няколко години трима ирански дипломати бяха изгонени от Босна заради тесните си връзки с местния уахабитски водач Нусрет Имамович.

В края на 2014 сараевският ежедневник „Дневни аваз” съобщи, че само на територията на Босна действат около хиляда агенти на разузнаванията на Пакистан, Кувейт и Саудитска Арабия. Въпреки че този брой изглежда преувеличен, повече от очевидно е, че въпросните страни разглеждат Балканите като най-подходящия подстъп за проникването им в Европа и водят остра конкурентна борба за подкрепата на мюсюлманите от региона.

Като резултат от драматичните събития на Балканите и повишената активност на външните играчи през последния четвърт век, сред мюсюлманското население в тази част на Европа се формира значителна общност от хора, психологически и политически предразположени към посланията и действията на Ислямска държава.

Posted on 27.12.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: