Курилските острови – територия на икономическо сътрудничество между Русия и Япония


Курилските острови - територия на  икономическо сътрудничество между Русия и ЯпонияКурилските острови не трябва да разединяват, а да обединяват Русия и Япония, заяви Владимир Путин, когато в края на визитата си в Япония преди седмица обобщи резултатите от двустранната среща с премиера Шиндзо Абе. Двамата лидери виждат възможности за сближаване в икономическото сътрудничество.

Съвместните проекти, които бяха набелязани по време на разговорите, включваха атомната енергетика, изграждането на подводен газопровод от Сахалин до остров Хокайдо, износ на месо от Русия за Япония. Подписани бяха документи за съвместна работа на шелфа — проучване на недрата в района на Сахалин в Охотско море, както и за третия етап на проекта „Сахалин-2″.

Газпром” обсъди с традиционните си японските партньори — компании Mitsui и Mitsubishi, сътрудничество по проектите за изграждане на завода за втечнен газ „Балтийски” и Амурския газопреработващ завод. По думите на шефа на руския газов концерн Алексей Милер компаниите са се договорили за взаимен обмен на акции, за създаване на общо подземно газово хранилище. Той отбеляза, че Япония е третият по обем в света енергиен пазар и този факт естествено привлича „Газпром”.

Страните стигнаха до общото мнение, че възелът с териториалния проблем, който японците поставят от десетилетия, не може да бъде нито разплетен, нито разсечен. Целта може да бъде постигната, ако преди това се положи необходимият продължителен труд. Затова бе решено първите стъпки да бъдат предприети в полето на стопанската дейност, което ще доведе до укрепване на взаимното доверие.

От ябълка на раздора Курилите може да бъдат превърнати в обединителна територия. Ако някой би си помислил, че отдаваме изключително значение само на установяване на икономически връзки, а отлагаме мирния договор на втори план, това не е вярно. Япония 70 години живее без мирен договор, Русия — също. Бихме ли могли да продължим така да живеем? Можем. Но дали ще бъде правилно? Не. Защото ако обединим усилията си, конкурентоспособността на нашите страни и икономики многократно ще се повиши. Към това трябва да се стремим”, отбеляза Путин.

Посещението на руския президент завърши с подписването на над 80 съвместни документа. Подписът на официалните японски представители под тях фактически свидетелстват за поражението на политиката на санкции, към които Токио се присъедини под натиска на САЩ.

Дори най-беглото изброяване на постигнатите междуправителствени, междуведомствени и корпоративни договорености свидетелства за широкия спектър на планираното сътрудничество. Руското Министерство на енергетиката и японското Министерство на икономиката, търговията и промишлеността подписаха меморандум за развитието на Елгинския минен комплекс.

Такива документи бяха подписани и в областта на геологията, по диагностика на производителните процеси и подготовка на кадри за различни отрасли. Амбициозни са съвместните планове на Москва и Токио в сферата на мирния атом — както в енергетиката, така и в медицината и образованието.

Предвидени са също така проекти в областта на информационно-комуникационните технологии, пощенските услуги, в селското стопанство и риболова. Не бяха забравени културата, науката и спорта. Съвместни мерки ще бъдат предприети в защита на интелектуалната собственост и патентното право.

Инвестициите също не убегнаха от вниманието на двете страни. Сътрудничеството в тази сфера бе обсъдено на състоялия се в рамките на визитата бизенс форум. Договорено бе през март догодина да започне работа инвестиционна програма, разработена от руската Агенция за Далечния изток, от Фонда за развитие на Далечния изток и от Японската банка за международно сътрудничество (JBIC).

„По този начин японският бизнес ще се ползва от привилегировани условия и ще улесни дейността му в нашия регион, чието развитие е прироритет за Русия през целия XXI век”, заяви Пьотр Шелахаев, генерален директор на Агенцията.

Планира се Москва и Токио да създадат фонд в размер на 1 млрд долара за инвестиции в акционерни капитали в двустранни проекти във фармацевтични и енергийни предприятия.

Posted on 26.12.2016, in Анализи, Енергийни проекти, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: