Лидерът на Гагаузия се обърна към Запада и Русия с молба за защита от Кишинев


Лидерът на Гагаузия се обърна към Запада и Русия с изявление за дестабилизиране от КишиневЛидерът на Гагаузката автономия Ирина Влах се обърна към посланиците на страните от Запада и Русия с изявление за дестабилизиране от Кишинев на ситуацията в региона.

Пред вестник Независимая газета“  Влах казва, че да защитава гагаузите е обещал президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, когото тя вчера имаше среща.

Тя разказва, че молдовските сили за сигурност са провели в Гагаузия поредица арести на обществени активисти. По думите й, целта на натиска над Комрат, столицата на Гагаузия, е смяна на ръководството на Народното събрание на автономията.
Териториална административна единица Гагаузия, намираща се в южната част на Молдова, е единственото място в света, където компактно живеят 200 000 гагаузи. Те се появяват в степите на Буджак преди повече от два века, бягайки от войните на Балканите.

Старите хора в Гагаузия разказват, че “руски царе разрешили на гагаузите да се установят тук, да си отворят национално училище и да спазват своите обичаи.” Затова, казват старейшините “гледаме към турците, а сърцето ни е с Русия.”

Гагаузката автономия традиционно се нарича проруска: там функционират руски училища и хората винаги са се опитвали да поддържат връзки с Русия, дори когато Кишинев беше против такъв курс.

За Комрат винаги са били отворени руските университети (има квота за безплатно образование за гагузките деца във вузовете на Руската федерация), както и  трудовия и стоковия пазар.

Председателят на Народното събрание на Гагаузия, Дмитрий Константинов сподели: “Нямаме проблеми с Русия -ние сме  износители на плодове, зеленчуци, консерви.” За останалата част от Молдова, това не важи.

Трябва да се отбележи, че Турция отдавна помага на хората, които, според турските дипломати, “говорят езика на предците си.”

Както и Русия, Турция осигурява на абитуриентите от Гагаузия стипендии за обучение в университетите си. Много гагаузи работа в Турция. В Гагаузия постъпват и турски инвестиции. Според Ирина Влах, в резултат на автономност, Гагаузия появиха се нови работни места и се повиши жизнения стандарт.

Advertisements

Posted on 23.12.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: