Експерти: Новата резолюция на ООН за Алепо ще засегне отношенията между Русия и Запада


Експерти: Новата резолюция на ООН за Алепо ще засегне отношенията между Русия и ЗападаСпоред експерти в резолюцията на ООН няма ясни указания кой точно ще поеме гарантирането на сигурността на хуманитарната операция във втория по големина град в Сирия и бунтовниците ще се възползват от тази ситуацията, за да организират терористични нападения в Алепо, пише „Руски дневник“.

На 20 декември Съветът за сигурност на ООН единодушно прие френско-руската резолюция, определяща реда за провеждането на хуманитарната мисия в сирийския град Алепо.

По думите на постоянния представител на Франция в ООН Франсоа Делатр, проектът се опира на три пункта:

1. Евакуация на гражданите, пострадали при боевете в съответствие с международното хуманитарно право;

2. Пълен достъп на хуманитарната мисия на ООН до освободения град;

3. Гарантиране на сигурността на медицинските работници по време на работата им в Алепо.

В работата на мисията ще бъдат включени над 100 сътрудници на ООН, а също и представители на Международния комитет на Червения кръст и сирийското сдружение на Червения полумесец.

В края на сесията на ООН постоянният представител на САЩ в организацията Саманта Пауър каза, че трябва да се действа незабавно – хората в Алепо страдат от глад и студ, а на мнозина от тях не им е останало нищо след войната.

Кой ще изпълнява резолюцията

„Най-после дипломатите успяха да се споразумеят по решението на хуманитарния проблем без примеси на политически подтестове в документа. Остава въпросът как всички тези усилия ще бъдат изпълнени на практика“, каза пред „Руски дневник“ главният редактор на списание „Русия в глобалната политика“ („Россия в глобальной политике“) Фьодор Лукянов. И засега това е главният въпрос към резолюцията: не е ясно кой именно ще се заеме с въпросите, свързани със сигурността на сътрудниците на новата мисия на ООН в Сирия.

„За тези цели организацията трябва да отдели военен контингент и да сформира съответната мисия. Само че в момента всичко изглежда така, сякаш цялата отговорност за живота на сътрудниците на ООН автоматично пада на плещите на руската армия и на сирийската армия“, коментира военният експерт и заместник-директор на Института на страните от ОНД Владимир Евсеев. Той подчерта, че с пристигането на новата хуманитарна мисия в Алепо трябва да се очакват провокации на бунтовниците.

Дали новата резолюция ще сближи Русия и Запада

Експерти са на мнение, че новите договорености няма да се отразят на отношенията между Русия и Запада и на съвместната работа в Сирия.

„Отношенията ще се променят заедно с промените „на терен“. Организацията на новата мисия на ООН в Алепо бе рутинен въпрос. Въпреки това хуманитарните резолюции сега ще се приемат значително по-лесно – дипломатите засега няма да могат да използват тези теми за издействане на военно-политически предимства в Сирия“, допълни Лукянов.

Какво предстои 

Следващото място на активни военни действия, според експертите, ще бъде провинция Идлиб, където по хуманитарните коридори от Алепо се изтеглиха над 30 000 бунтовници със семействата си.

„Сега не е ясно докрай какво да се прави с въоръжената опозиция, която се прехвърли в Идлиб, а като се вземат предвид и техните семейства, там вече се намират близо 100 000 души“, казва Евсеев.

По думите му сирийската армия, с подкрепата на руските ВКС, ще започне настъпление в този район: при освобождаването на западната част на провинция Алепо, а също и на северната част на провинциите Хама и Латакия, правят се опити около бунтовниците да се изгради кръгова блокада.

Бойните действия в този район ще продължат до лятото, а след това руската и сирийската армии ще се прехвърлят на източния фронт – към градовете Рака и Дейр ез-Зор.

„Надявам се да започнем по-активно да си взаимодействаме със САЩ в тази насока и войната в Сирия да не продължи повече от година“, допълни Владимир Евсеев.

Posted on 23.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: