Бъдещата американска администрация не е включила Русия в списъка на „враговете“ на САЩ


Бъдещата американска администрация не е включила Русия в списъка на "враговете" на САЩРусия не фигурира в списъка на главните заплахи за САЩ, съобщи „Форийн полиси”, което се позовава на аналитичен документ на Министерството на отбраната, попаднал в журналисти.

 Документът посочва политическите приоритети на бъдещата американска администрация, твърди изданието, на което на свой ред се позовава ТАСС.
В него са посочени заплахите за страната и той бе предаден на Пентагона от представител на преходната администрация на избрания президент Доналд Тръмп.

Като приоритет на бъдещата администрация се посочва борбата с групировката „Ислямска държава”, разработка на нова концепция за кибербезопасността и необходимостта от съкращаване на бюджетния дефицит.

Споменават се също и отношенията с Китай и Северна Корея, които са били разисквани на ежедневните срещи за членовете на преходния екип на Тръмп.

„Но в списъка и придружаващите бележки няма нито едно споменаване за Русия”, пише изданието.

В контекста на напрегнатите отношения между двете страни този факт заслужава сериозно внимание, отбелязва медията.

По време на предизборната си кампания Тръмп нееднократно се обявяваше за подобряване на отношенията с Русия. На 25 ноември Тръмп дори заяви, че САЩ трябва да се съюзят с Русия в борбата срещу „Ислямска държава“.

Според експерти документът е още едно свидетелство за задаващите се промени във външнополитическите ориентири на Вашингтон.

Posted on 22.12.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: