Руските медии търсят мотиви за убийството на посланик Андрей Карлов


Руските медии търсят мотиви за убийството на посланик Андрей КарловОчевидният виновник за трагедията, освен самият убиец, са турската полиция и спецслужбите, пише Лента. ру, цитирана от „Руски дневник“. Именно те отговарят за охраната на лица със специален статут.

Убиецът е проникнал безпрепятствено в Центъра за съвременно изкуство в Анкара, където се е провеждала фотоизложбата: младият човек с костюм и вратовръзка се е представил като охранител. Показал е полицейската си карта, съхранена след уволнението му от правоохранителните органи заради участие в опита за военен преврат на 15 юли, пише „Комерсант“ по повод пропуските на турската полиция.

Пред „Известия“ бившият посланик на Русия в Турция Пьотр Стегний пояснява, че при подобни събития пропускателният режим е строг, но не и извънреден, като при „оранжев код“. Не е имало допълнителна охрана. Мероприятието е изглеждало рутинно, дори не е съвсем ясно кой точно го е организирал“, казва дипломатът.

Кому е изгодно?

Общественото мнение за причините за нападението на руския дипломат съвпада с официалната позиция на руското външно министерство, което квалифицира убийството като терористичен акт.

Покушението срещу Карлов може да преследва двойна цел. От една страна – чрез тази дръзка, показна акция да се накаже Москва за намесата й в сирийския конфликт на страната на Башар Асад, когото сунитските радикали смятат за свой кръвен враг.

В този смисъл е разбираемо защо терористът е крещял „Аллах акбар“ – нападението срещу посланика на Русия се възприема от организаторите му като част от религиозната война и световния джихад, пише „Комерсант“.

От друга страна – едва ли е случайност, че атаката се случва именно в Турция. Сближаването на Анкара и Москва се превърна в решаващ фактор за обрата в сирийската война през последните месеци. Тъкмо договореностите между президентите на Русия и Турция (невинаги публични) предопределиха съдбата на Алепо, където антиправителствената опозиция претърпя най-сериозното си поражение за четирите години на конфликта, продължава изданието.

Експертите, интервюирани от Life, се разминават в мненията си за това кой би имал изгода от това престъпление, способно да срине възобновените наскоро отношения между Русия и Турция.

Посланикът може да е жертва на екстремист-единак или на групировка, тясно свързана със случващото се в Алепо, пише Life. Подобно мнение изрази и представителят на Съвета на Федерацията Алексей Пушков.

„Възможно е да става дума за единак, решил да отмъсти на Русия за действията й в Сирия, но също така е възможно зад това действие да стои цяла организация“, смята той.

Други предполагат, че зад убийството може да стои Саудитска Арабия.

„Според мен това е отмъщение срещу Русия за поражението в Алепо. Възможно е зад покушението да стоят саудитците, и по-конкретно принцът-наследник Мохамед бин Салман, за когото поражението в Алепо е катастрофа по пътя към трона“, смята директорът на Института за Близкия Изток Евгений Сатановски.

„Биха могли да са и катарците…доколкото Катар има огромни претенции към нас в Сирия и се готви да продължи войната . Но …на територията на Турция това е много съмнително: Турция в момента е основен военен партньор на Катар. Значи остава само Саудитска Арабия“, посочва той.

Ако се съди по първите изявления на официалните лица от двете страни, злодеите не са постигнали целта си – провал на нормализацията на руско-турските отношения, пише „Комерсант“.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу не отмени визитата си в Москва, където обсъди ситуацията в Сирия с колегите си от Русия и Иран.

Главното за Москва сега е да не допусне да бъде проведено повърхностно разследване от страна на турските власти и убийството да бъде приписано на последователите на Гюлен, пише Лента.ру.

„Упованието ни сега е в оперативността, професионализма и безпристрастността на турските следователи и спецслужби, така че действително да се стигне до тези, които са поставили ръката на Алтънташ на спусъка, а не да се припише престъплението на вездесъщия Гюлен“, пише изданието.

За Турция вече отпътува руска оперативно-следствена група от 18 представители на силовите ведомства, Следствения комитет и Министерството на външните работи на РФ. Провеждането на съвместно разследване бе договорено в телефонен разговор между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Advertisements

Posted on 21.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: