Русия, Турция и Иран с общ план за разрешаването на кризата в Сирия


Русия, Турция и Иран с общ план за разрешаването на кризата в СирияРусия, Турция и Иран се съгласиха, че няма военно решение на кризата в Сирия, като подкрепят също териториалната цялост на арабската страна.

Това стана ясно от думите на руския външен министър Сергей Лавров след преговори с колегите си от Турция и Иран в Москва, съобщават руски медии.

Държавите приеха съвместна декларация за координиране на действия, целящи възобновяване на политическия процес в Сирия.

„Наше общо гледище е, че няма военно решение на сирийската криза“, каза Лавров на съвместна пресконференция с турския министър Мевлют Чавушоглу и иранския топ дипломат Мохамед Джавад Зариф.

Според Лавров с декларацията се потвърждава уважаването на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия като мултиетническа, демократична и светска държава.

Руският дипломат Сергей Лавров коментира, че към момента форматът Русия-Иран-Турция е най-ефективният за решението на кризата в Сирия. Той обяви, че евакуирането на Алепо продължава и трябва да приключи до дни.

По време на срещата Лавров коментира и убийството на руския посланик в Анкара. Той определи престъплението като „варварско“.

Русия, Иран и Турция се съгласиха да се разшири примирието в Сирия, изтъкна руският дипломат.

„Министрите се съгласиха за важността от разширяване на режима на тишина, безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ и свободно движение на цивилното население в Сирия. Изразихме готовност да допринесем за разработването на проектоспоразумение, преговори между сирийското правителство и опозиция, и да се превърнем в гаранти“, изтъкна още Лавров.

Лавров каза, че евакуацията от Алепо трябва да приключи до „един-два дни“.

По думите му форматът Русия-Иран-Турция е най-ефективният за разрешаването на кризата в Сирия.

От думите на Лавров стана ясно, че президентът на Казахстан е предложил да бъде домакин на нови мирни преговори за Сирия.

Турският топ дипломат подчерта от своя страна важността да се спре подкрепата за терористичните организации.

По-рано военният министър на Русия Сергей Шойгу обяви, че руски експерти са подготвили „Московска декларация“, която включва пътна карта за прекратяване на сирийската криза и изрази надежда, че Турция и Иран ще подкрепят документа.

На среща с колегите си от Иран и Турция Шойгу добави, че документът има за цел спиране на огъня в Сирия.

Advertisements

Posted on 21.12.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: