Русия изпревари Китай в рейтинга на развиващите се икономики


Русия изпревари Китай в рейтинга на развиващите се икономикиЕдин от индикаторите за подобряване на бизнес средата в Русия стана изкачването на страната от 51-во на 40-то място в рейтинга на Световната банка Doing Business.

Русия зае второ място в рейтинга на най-устойчивите нововъзникващи пазарни икономики, изготвен от Bank of America Merrill Lynch в средата на декември 2016 година. В списъка на развиващите се страни Русия изпревари Китай и Индия и отстъпва само на Южна Корея, съобщава агенция Bloomberg, цитирана от „Руски дневник“.

При съставянето на рейтинга се отчита цял спектър от показатели за финансова стабилност: темп на икономическия растеж, равнище на инфлацията, събираемост на данъците и т.н. Според данни на банката Русия постига слаб икономически растеж, но пък показателите за бюджетните разходи и данъчното натоварване са едни от най-стабилните в света.

„Китай остава във водещата петорка по увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП), но страната отчита по-неблагоприятни стойности по показателите за частния и държавния дълг, за сметките по текущите операции и равнището на резервите“, заяви стратегът на Bank of America Дейвид Хаунър.

Причини за растежа

Според данни на Bank of America Русия се завръща в челото на рейтинга, след като икономиката на страната пострада от спада на цените на петрола през 2014 година. Китай пък е заел трето място в рейтинга, след него се нареждат Индия, Индонезия, Полша, Мексико, Бразилия, Турция и Република Южна Африка (РЮА). Експерти на Bank of America подчертаха, че РЮА е запазила позицията си в края на списъка заради „стагфлацията*, бюджетния дефицит и високото равнище на дълговото натоварване“.

Според данни на Министерството на промишлеността и търговията като цяло промишленото производство в Русия може да отчете в края на годината символично нарастване. Нещо повече, увеличението на промишленото производството за периода януари – октомври бе 0,3% спрямо същия период година по-рано. Според официални прогнози, нарастването на промишлеността в Русия ще ускори темпа от 0,4% през 2016 г. до:

  • 1,1% през 2017 г.
  • 1,7% през 2018 г.
  • 2,1% през 2019 г.

„Бизнес активността в руската промишленост през ноември, съдейки по анкетите сред ръководители на предприятия, се оказа на най-високото равнище за последните пет години“, каза Сергей Цухло, завеждащ на лабораторията по допитвания за конюнктурата в Института за икономическа политика „Гайдар“.

Подобряване на рейтинга

По думите на експерти, един от показателите за подобряването на бизнес средата в Русия е изкачването на страната в рейтинга на Световната банка Doing Business („Да правиш бизнес“) от 51-во на 40-то място в края на 2016 година.

„Това е достатъчно значимо събитие и за руския бизнес, и за икономиката като цяло, това е над другите партньори от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА), но при все това е твърде далече от лидерите“, коментира финансовият анализатор на ГК „Финам“ Тимур Нигматулин. По думите му, според броя на реформите, Русия е влязла в топ 5 на страните, а това не е могло да не повлияе на мястото ѝ в рейтинга.

Ключовото предимство на Русия продължава да бъде простата процедура за включване към енергоносители, лесната регистрация на собственост и гаранцията за изпълнение на договорите. На свой ред подобряването на позициите в рейтинга може положително да повлияе на инвестициите в основен капитал, а това пък балансира спада, породен от политическото напрежение със Запада, допълва Нигматулин.

Руските власти полагат не малко усилия, за да може страната да се изкачи нагоре в рейтинга Doing Business, казва съветникът по макроикономика на генералния директор на „Откритие Брокер“ („Открытие Брокер“) Сергей Хестанов. Той посочва, че се забелязва известен напредък в намаляването на броя на бюрократичните процедури, необходими за започването на бизнес.

„Последователното движение в тази насока с времето задължително ще изведе Русия на лидерски позиции, но за целта трябва да се направи още много“, отбелязва той. Между другото, по думите му, всички рейтинги съдържат елемент на условност: позицията в рейтинга силно зависи от методиката на оценка на едни или други параметри. При това дори малка промяна в методиката може силно да повлияе на мястото в инвестиционния рейтинг.

 

Posted on 21.12.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: