Кери: Договореностите между Русия и САЩ за Сирия не бяха изпълнени по вина на американската администрация


Кери: Договореностите между Русия и САЩ за Сирия не бяха изпълнени по вина на американската администрация„Договореностите между Москва и Вашингтон за сътрудничество в Сирия не бяха изпълнени по вина на някои членовете от американската администрация“, призна самият държавен секретар на САЩ Джон Кери в интервю за вестник “Бостън глоуб”.

Първият дипломат на САЩ бе постигнал договореност с руските представители за провеждането на съвместни военни операции, на тя бе провалена.

„За съжаление, в собствените ни редици имаше разминавания, поради което беше изключително трудно да я изпълним (договореността), твърди Кери.

Той добави, че е вярвал в успеха на договореността.

„Очевидно сега вече е късно заради това, което се случи в Алепо, продължи Джон Кери. Но факт е, че имахме споразумение, по чиито условия Русия ни даваше право на вето спрямо полетите на нейните самолети и действия в отделни региони, ако бяхме започнали съвместни усилия.

Но в нашето правителство имаше хора, които твърдо се противопоставяха. Съжалявам за това. Мисля, че това беше грешка.

Смятам, че сега положението щеше да бъде съвсем друго, ако бяхме постигнали това“.

Държавният секретар не посочи кой точно носи отговорността за провала на договореността, но „Бостън глоуб“ отбеляза, че наскоро Кери „е имал сблъсък в администрацията“ с министъра на отбраната Аштън Картър.

Освен Картър сред висшите американски политици, които бяха срещу сътрудничество с Русия в Сирия, са още президентската съветничка по националната сигурност Сюзан Райс, висши военни, като и ръководството на секретните служби.

Advertisements

Posted on 21.12.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: