Лидерите на страните-членки на ЕС с решение: Украйна никога няма да стане пълноправен член на Евросъюза


Лидерите на страните-членки на ЕС с решение: Украйна никога няма да стане пълноправен член на ЕвросъюзаЛидерите на страните-членки на ЕС приеха решение, според което Украйна няма да може нито сега, нито в бъдеще да стане пълноправен член на ЕС.

Тя няма да може да разчита на предоставянето на гаранции за своята сигурност или на получаването на военна помощ от ЕС.

Освен това гражданите на Украйна няма да имат право на свободно движение и работа на територията на страните от ЕС. Това решение лидерите на страните от ЕС приеха под натиска на Холандия.

На 15 декември в Брюксел фактически беше разрушена главната мечта на украинската власт – Украйна да влезе в ЕС.

Заедно с това беше нанесен удар по цялата политическа система на украинската власт. „Революцията на достойнството“ (както я наричаха в Украйна), която избухна в периода от декември 2013 до февруари 2014 г., и завърши с държавен преврат и отстраняване на президента Виктор Янукович от власт, премина именно под лозунгите за евроинтеграция на страната.

През март 2014 г. Украйна подписа политическата част на договора за асоцииране с ЕС, а през юни – и икономическата част.

Предполагаше се, че постепенно Украйна ще приведе своето законодателство в съответствие с европейското, ще изпълни редица задължителни изисквания и след това в обозрима перспектива ще стане пълноправен член на ЕС.

Украинската власт разглеждаше този договор като първа крачка по този път. А следващата крачка беше да бъде даден безвизов режим на украинските граждани за страните-членки на ЕС.

Изведнъж обаче процесът на присъединяване на Украйна към ЕС зацикли. Той беше одобрен от 27 страни от всички 28 страни-членки, от Европарламента и от самия парламент на Украйна. Единствено холандското правителство отложи решението.

Мнозинството от гражданите на Холандия се обявиха против присъединяването на Украйна на проведен референдум.

На заседанието на лидерите на страните-членки на 15 декември премиерът на Холандия Марк Рюте повдигна няколко изисквания към договора за асоцииране на Украйна. Останалите лидери се съгласиха с тези изисквания.

В своето изявление от 15 декември лидерите на страните от ЕС подчертават, че договорът за асоцииране на Украйна не потвърждава статута на Украйна като кандидат-член на ЕС.

Този договор не се ангажира с това да потвърди подобен статут и в бъдеще. Той не съдържа ангажименти ЕС да предоставя колективни гаранции за сигурност на Украйна, както и военна помощ.

Не дава и права на украинските граждани да живеят и работят на териториите на страните от ЕС.

Не съдържа и задължение ЕС да предоставя на Украйна финансова помощ.

Advertisements

Posted on 20.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: