Експерти: Защо САЩ се нуждаят от руски военни дигитални камери


Експерти: Защо САЩ се нуждаят от руски военни дигитални камериИнформацията за внасянето на технически промени в списъка със санкциите срещу Русия се появи в официалното американско издание на правителството „Федерал реджистър“ (Federal Register), пише „Руски дневник“.

На 14 декември от списъка бе махнат блокът от сензори OSDCAM4060, които се използват за въздушно наблюдение и снимки от въздуха. Подобно решение се обяснява с това, че закупуването на такова оборудване „ще позволи САЩ да оценят по-добре дали Русия изпълнява договора „Открито небе“.

„Те искат да купят апаратурата, за да проверят доколко нейните технически параметри съответстват на характеристиките, заявени от руската страна“, казва полковникът от запаса и главен редактор на списание „Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски.

„В договора „Открито небе“ са определени характеристиките на използваната апаратура, но Русия създаде нов самолет Ту-214ОН, който планира да използва при наблюдателни полети над територията на САЩ. Американската страна подозира, че на този самолет ще бъде монтирана апаратура с по-високо разрешение, отколкото е записано в договора“, посочва експертът.

Новото оборудване ще даде на Русия значително преимущество“

Тази ситуация е само ехо от цяла поредица скандали около новия руски самолет Ту-214ОН, създаден изключително за изпълнение на договора „Открито небе“.

През март 2016 година ръководителят на Стратегическото командване на САЩ адмирал Сесил Хейни в интервю за изданието „Дифенс Уан“ (Defence One) заяви, че „Открито небе“ е станало „изключително важен компонент в сферата на възможностите на Русия да събира разузнавателни данни за Съединените щати“. Поводът за тревогите на американския висш армейски чин бе именно новото оборудване, което се планира да бъде монтирано на Ту-214ОН. На свой ред началникът на разузнавателно управление на Министерството на отбраната на САЩ генерал-лейтенант Винсънт Стюарт заяви, че новата техника „ще даде на Русия значително преимущество“.

„Никой и никога в Русия не е заявявал, че САЩ са наш враг“

„Те просто искат да имат същата апаратура като нашата“, посочва началникът на сектора за военна политика и икономика на Руския институт за стратегически изследвания и директор на Центъра за стратегическа конюнктура Иван Коновалов.

„Не виждам причина да им откажем това. В края на краищата с това ние показваме, че сме отворени за сътрудничество. В противен случай ситуацията може да стигне до такава точка, че да се наложи да излезем от договора „Открито небе“. Кой обаче ще спечели от това? Та това е единствената площадка, на която се е запазило сътрудничеството между нашите държави“.

„Американците са прагматици и, обявявайки същите санкции, си оставят юридически „вратички“, позволяващи на федералното правителство да ги заобикаля, ако това отговаря на държавните интереси на САЩ“, е мнението на директора на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов.

„На свой ред „Рособоронекспорт“ е важен компонент във външната търговия на Русия. Неговата задача е да пласира руската продукция в районите, където са нашите клиенти, които ние не определяме като свои врагове. Никой и никога в Русия не е заявявал, че САЩ са наш враг“.

Advertisements

Posted on 20.12.2016, in Анализи, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: