Доналд Тръмп вече официално е президент на САЩ


Доналд Тръмп вече официално е президент на САЩДоналд Тръмп вече официално е президент на САЩ, сочат данните на агенция „Асошиейтед прес“, която брои гласовете на електорите от Избирателната колегия, които гласуват в столиците на отделните щати, предаде npr.org.

Според данните на АП още в ранната вечер Тръмп е прехвърлил границата от необходимите му 270 електорални гласа, въпреки че в някои щати гласуването продължава.

Дали електорите ще останат верни на принципа да последват волята на гласоподвателите в отделните щати или ще се поддадат на масираната кампания на либералите от лагера на Хилари Клинтън, които упорито ги призоваваха да гласуват за нея.

Това беше основният въпрос от 8 ноември насам, когато Тръмп спечели 306 от общо 538 електорални гласа, въпреки че загуби народния вот с почти 3 милиона гласа.

Оттогава насам в САЩ се развихри невиждана досега кампания за отхвърляне на официалните резултати и служебна победа на Хилари Клинтън.

Както е известно, избирателната система в САЩ е изключително сложна и крайният избор се извършва от членовете на т.нар. Избирателна колегия, които са различен брой за всеки отделен щат.

По правило, победителят в щата взима всички съответни електорски гласове, които са общо 538.

Необходимият минимум електорални гласове за избора на президент е 270. В 30 от общо 50 щата и окръг Колубмия има приети закони, които задължават електорите да се подчинят на решението на гласоподавателите.

Борбата на либералите беше за останалите, които можеха евентуално да отхвърлят победата на Тръмп.

По данни на американските медии електорите са били засипани с писма, имейли и телефонни обаждания от страна на либерални активисти и общности. Имало е дори и смъртни заплахи.

Advertisements

Posted on 20.12.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: