С настъпването на зимата Киев отново влезе в традиционната си сезонна роля -  да шантажира и Европа и Русия с транзита на газ


С настъпването на зимата Киев отново влезе в традиционната си сезонна роля -  да шантажира и Европа и Русия с транзита на газС настъпването на зимата Киев отново влезе в традиционната си сезонна роля — да шантажира едновременно и Европа, и Русия с транзита на газ. Тази година бе измислен фокус с местен — некомпетентен по международните газови въпроси, съд, който осъди „Газпром” да плати глоба на стойност 6,6 милиарда евро за ползването на транзита.

Абсурдът на това решение е тотален по няколко причини. Първо заради споменатата некомпетентност на украинската инстанция и второ, защото руската страна доставя газа до границата с Украйна, а оттам нататък газотранспортната система, която е в окаяно състояние, е изцяло собственост на Украйна.

Таксите за транзита са определени с договор, по силата на който киевският режим получава доходи жизненонеобходими за колабиралата икономика. Киев заяви, че ако Русия не му плати глобата, щял да прекъсне транзита. С други думи, откровено обявява, че ще започне да краде от газа, предназначен за Европа.

Естествено, Москва отхвърли измислените обвинения и подаде жалба в международна съдебна инстанция и предупреди европейските си партньори за неприятностите, които може да ги сполетят в разгара на зимата, т.е. ако не иска да замръзва, ще трябва да вразуми украинския подопечен режим.

Руският министър на енергетиката Александър Новак е предал на европейския комисар за енергийния съюз Марош Шефчович писмо за т.нар. антимонополно разследване на Украйна, което Русия смята за незаконно и изразява дълбоката си загриженост за непредсказуемите последствия от него. Новак е изпратил също такива писма до енергийните компании в страните потребителки на руски газ.

Украйна не може да купува газ от „Газпром” преди да е подписано допълнително споразумение към действащия в момента договор, заявиха от украинската компания „Нафтогаз” по време на тристранната среща ЕС-Украйна-Русия, която се състоя тази седмица в Брюксел. На нея преговарящите страни не стигнаха до компромис и никакво споразумение не бе подписано.

Александър Новак само съобщи, че Украйна е изразила готовност да купи от Русия от 1,5 до 4 млрд. куб. м газ. Той добави, че „Газпром” от своя страна е готов да предостави необходимите обеми гориво на Украйна и че до момента Киев не е изразявал претенции към договорената цена.

Украинските управляващи обаче не се отказват от отчаяните си опити да шантажират всеки и навсякъде, където могат, за да се спасят от неизбежния крах.

След като стана ясно, че „Турски поток” ще се строи и че процедурите за изграждане на „Северен поток-2″ напредват, олигархичният режим на Порошенко и компания изпаднаха в истерия. Използването на благоприятното географско положение на страната в ролята й на транзитна територия от 2019 г. ще стане излишно както за Русия, така и за Европа.

Със селските си хитрости и клептомания сами се докараха до това дередже. Остава да разчитат единствено на покровителите си от Полша, водена, както винаги, не от икономически, а от политически русофобски съображения.

Киев вече информира Европейския съюз, че е готова да се присъедини към Полша и да подаде съдебен иск срещу Европейската комисия, ако не бъде преразгледано решението на Брюксел да се увеличи обемът на доставките руски газ през газопровода OPAL, ТАСС, позовавайки се на украински медии.

Шефът на полската държавна енергийна компания PGNiG Петер Возняк заяви, че тя е подала иск в съда на Евросъюза чрез дъщерната си компания PST, действаща на германския пазар. Искът е срещу решението на Еврокомисията, с което се одобрява да бъде направено изключение от Третия енергиен пакет за газопровода OPAL.

Това означава, че „Газпром” получава възможност да увеличи до над 50 процента преноса на руски газ за Европа по този газопровод. Досега по силата на разпорежданията на Третия енергиен пакет руската страна имаше право да използва само 50 на сто от капацитета на OPAL, при условие, че 10 – 20 процента от него ще бъдат предоставени на други доставчици. Такива обаче така и не се намериха.

Неотдавна от Брюксел поясниха, че разрешените допълнителни обеми на доставките ще бъдат изнесени на търг, в който обаче руският газов концерн също ще може да участва.

Капацитетът на OPAL е 36 млрд. куб. метра газ годишно. Газопроводът свързва „Северен поток” със западноевропейските газопреносни системи. Заради ограниченията на европейските регулатори досега тръбата беше пълна само наполовина. „Газпром” отдавна се опитва да получи пълен достъп до капацитета й, но от Брюксел отказваха.

Сега, когато и там напоследък започват да проумяват, че с режима в Киев не може да се излезе на глава и че оттам може да ги сполети поредният „безгазов” вледеняващ удар, се решиха на единствената разумна стъпка.

Advertisements

Posted on 19.12.2016, in Анализи, Енергийни проекти, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: