Съветът НАТО – Русия ще се срещне за трети път тази година


Съветът НАТО - Русия ще се срещне за трети път тази година Съветът НАТО – Русия ще се срещне за трети път тази година днес по покана на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, за да обсъдят кризата в Украйна, съобщи ТАСС  .

“Когато напрежението се изостря, както сега, е дори по-важно да имаме пряк диалог с Русия”, заяви той.

Руският представител в НАТО Александър Грушко заяви, че Москва ще изрази тревогата си от плана на НАТО да изпрати свои сили в балтийските държави и Полша през 2017 г.

На практика Алиансът отмени практическото си сътрудничество с Русия след присъединяването на Крим през 2014 г., но поддържа, че диалогът с Кремъл е жизненоважен за избягването на по-сериозен конфликт.

В Москва се надяват, че заседанието няма да се превърне в поредното разменяне на „любезности“, а от страна на партньорите от Алианса най-накрая ще има реакция на писмените предложения на Русия за това какво да бъде сътрудничеството с организацията в бъдеще.
Според председателя на комитета по международни работи към Съвета на Федерацията Константин Косачев предстоящото заседание най-накрая може да премине по един конструктивен начин.

„Ако не бъркам, това ще бъде третото заседание на ниво посланици след замразяването на сътрудничеството между Русия и НАТО. Досега страните се въртяха в кръг. Но сега такова заседание може да бъде съдържателно.

Руската страна представяше на партньорите от НАТО определени предложения за това как ще се развиват нашите отношения в бъдеще. Тези предложения бяха формулирани на хартия.

По-конкретно ставаше дума за по-голямо съгласуване на действията в района на Балтийско море: използването на авиацията и на транспондери.

Според информацията, която имам, досега Алиансът не е отговорил писмено на тези предложения на Русия“, подчерта Косачев.

Реклами

Posted on 19.12.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: