Италианският вестник „Стампа”: Русия може да бъде поканена на срещата на високо равнище на Г-7


Италианският вестник „Стампа”: Русия може да бъде поканена на срещата на високо равнище на Г-7Русия може да бъде поканена на срещата на високо равнище на Г-7, която трябва да се състои през май догодина в Италия, ако за държавен секретар на САЩ бъде утвърден шефът на корпорацията „Ексон Мобил” Рекс Тилърсън, пише италианският вестник „Стампа”.

Както твърди изданието, решението на Доналд Тръмп да назначи Тилърсън на поста шеф на американската дипломация потвърждава намерението му да възстанови диалога с Русия. От гледна точка на вестника за Италия това означава, че трябва да е готова да покани Русия на срещата на Г-7 в Таормин.

Не е тайна, че Рим никога не е бил във възторг от антируските санкции, както и Рекс, който пресметна, че неговата компания е загубила от тях около един милиард долара”, пише изданието.

Според вестника сега Италия би могла да стане инструмент за сближаване, защото в качеството си на председател на „седморката” би могла да организира специална сесия с участието на руския президент, дори може да даде начало на процес на възстановяване на „осморката” в случай че има подобно искане от страна на САЩ и съгласие на другите участници.

Стампа” смята, че преди това трябва да бъдат снети санкциите и да бъдат признати новите граници на Украйна (без Крим).

„Ако за това имаме волята на Вашингтон, до май това технически би било напълно възможно и Рим едва ли ще е против”, заключава вестникът.

Групата на седемте (Г-7) е обединение на икономически развити страни, в което влизат Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония.

Във формата на „седморката” организацията съществува от 1976 до 1997 г. След присъединяването на Русия обединението получи названието Група на осемте.

През март 2014 г. в резултат на събитията в Украйна и последвалата криза в отношенията между Русия и Запада, организацията взе решение да се върне към формата на „седморката”.

Advertisements

Posted on 19.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: