The Wall Street Journal: Руският спецназ изигра решаваща роля за освобождаването на Алепо


The Wall Street Journal: Руският спецназ изигра решаваща роля за освобождаването на АлепоСлед авиационните удари на ВКС, руските Сили за специални операции (ССО) се включиха в дейността в Алепо, която продължава вече почти два месеца.

Спецназът помага на сирийската армия, чиято главна задача е ликвидиране лидерите на джихадистите в източната част на града, твърдят руски експерти. Миналата седмица телевизия „Россия” за първи път показа редки кадри от бойните операции на ССО в Сирия.

Присъствието на руските специални сили подчертава стратегическото значение на Алепо за Кремъл, а там искат да бъдат уверени, че мегаполисът твърдо ще бъде в ръцете на сирийския президент Башар Асад поне докато съюзниците се опитат да наложат примирието и преговори за бъдещето на Сирия.

Русия рядко дава гласност за присъствието на своите елитни войски, предпочитайки да говори само за своето ограничено участие в сирийския конфликт, което предимно се ограничава с авиационна поддръжка на правителствените войски.

Специалните сили са изпратени в Сирия наскоро след като Русия започна операцията си през октомври 2015 г.

Тяхното присъствие непрекъснато се увеличава и достигнаха стотици. По време на целия конфликт специалните сили на Русия са използвани за постигане на точност при авиационните удари на ВКС чрез определяне целите на земята и коригирането.

Въздушната кампания предизвика критика от страна на САЩ, но Русия неизменно отклонява всички обвинения и заявява, че нейните операции са строго насочени към разрушаване на терористичната инфраструктура.

Руското Министерство на отбраната заявява, че не бомбардира обекти в Алепо от 18 октомври, така че ССО имали там друга мисия.

Те са използвани в различни операции, материално-технически и бойни, включително целенасочено унищожаване на различни лидери. Според експерти това не е военна операция, а „специална”.

Москва участва предпазливо в този конфликт, нейното участие в Сирия е ограничено. Разполагането на малки отряди от елитни войски съответства на тази стратегия.

Разполагането в Сирия на руския спецназ е начин за получаване на боен опит.

Русия тук тества различно съвременно въоръжение като например крилати ракети и самолети, изглажда своята доктрина за използване на ССО.

Експерти предполагат, че руските ССО в Сирия най-вероятно се състоят от три групи: спецподразделения от ГРУ (военното разузнаване), друг армейски спецназ аналогичен на американския Delta Force и още една тайнствена специална войска, наречена „Заслон” или „Екран”, който защитава гражданските лидери и дипломатически представителства.

Advertisements

Posted on 18.12.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: