The Japan Times: На „дипломатическия двубой по джудо“ с Путин по въпроса за спорните Курилски острови Абе не постигна нито една точка


The Japan Times: На "дипломатическия двубой по джудо" с Путин по въпроса за спорните Курилски острови Абе не постигна нито една точкаEдинственият очевиден резултат от срещата на Владимир Путин с японския премиер Синдзо Абе бяха съвместните икономически проекти между двете страни, пише  The Japan Times.
А на „дипломатическия двубой по джудо“ по въпроса за четирите спорни Курилски острови премиерът на Япония така и не постигна нито една важна точка, се отбелязва в статията.
Преговорите между премиера на Япония и руския президент „не завършиха с равен резултат“», пише изданието.
„В този дипломатически мач по джудо“ по въпроса за 4-те спорни Курилски острова японският премиер „не постигна нито една важна точка“.
Независимо от явният ентусиазъм на Абе“ по повод този въпрос, още преди срещата имаше признаци, че с подписването на мирния договор между двете страни няма да има сериозен прогрес.
Единственият очевиден резултат от преговорите бяха съвместните икономически проекти, но в тях нямаше нищо ново“, се казва в статията.
Но въпреки критиката след срещата за това, че на тези преговори е победила Русия, редица експерти твърдят, че в този случай Абе не е поставял пред себе си задачата да постигне пробив, макар неговата риторика да говорила за обратното.
„Тези преговори послужиха само за формиране на доверие между двете страни, за да може по-късно да седнем на масата на преговорите“, — цитира изданието думите на Таисуке Абиру, специалист по Русия от  Tokyo Foundation.
В края на материала  The Japan Times припомня, че Синдзи Абе е възродил надеждата за пробив по въпроса за спорните острови през май тази година, когато по време на своето пътуване в Сочи се е срещнал с Владимир Путин и е обявил за „нов подход“ в отдавна стопираните преговори и за сключването на мирен договор за края на Втората световна война.
Но вече пред ноември след срещата с руския президент на срещата форума на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество той бил доста по-сдържан по въпроса.
Advertisements

Posted on 18.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: