ARD: Връзката на „руските хакери“ с WikiLeaks е измислица на немските медии


ARD: Връзката на "руските хакери“ с WikiLeaks е измислица на немските медииПорталът WikiLeaks е получил секретни документи на Бундестага не от „руски хакери“, за което съобщиха немски медии, а от служител в парламента на Германия, предаде РИА „Новости“, като се позова на информация на телевизия ARD.

WikiLeaks публикува на 1 декември документи от парламентарна комисия, която разследва дейността на американската Агенция за национална безопасност (АНБ) в Германия.

Сред документите е имало сведения за тясно сътрудничество между АНБ и немското контраразузнаване, около което имаше скандал през есента на 2015 г.

Тогава беше разпространена информацията, че АНБ е използвала възможностите на немските специални служби, за да следене на европейски политици.

Според немските правосъдни органи, изтичането на информация е организирано от сътрудник или депутат от немския парламент.

Както съобщава ARD, председателят на Бундестага Норберт Ламертсе е разпоредил да се проведе разследване във връзка с нарушения при пазене на служебна тайна.

На 11 декември вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung съобщи, че е получил информация от анонимен източник в немските специални служби, че документите са попаднали в WikiLeaks в резултат на атака на руски хакери през 2015 г.

Нападението на неизвестни хакери на мрежата на немския парламент стана през май 2015 г. Тогава властите на Германия заявиха, че зложелателите не са успели да получат достъп до секретна информация.

Министерството на вътрешните работи на Германия не потвърди информацията, че атаката е била проведена от чуждестранни хакери.

Advertisements

Posted on 18.12.2016, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: