Руските учени разработват хиперзвукови летателни апарати за преодоляване на ПРО (видео)


Руските учени разработват хиперзвукови летателни апарати за преодоляване на ПРО (видео)Руските учени разработват хиперзвукови летателни апарати за преодоляване на противоракетната отбрана, заяви в интервю за РИА Новости ръководителят на проектантската група към Фонда за перспективни изследвания Борис Сатовский.

„Добре разбираме значимостта на изследванията в тази област, затова фондът работи над няколко научно-технически проекти за маневрени хиперзвукови аеробалистични летателни апарати“, — каза Сатовский в навечерието на Деня на Ракетните войски със стратегически предназначение.

Според него, светът преминава през преломен етап, в който с отчитането на постигнатото равнище на техническото развитие се извършва преосмисляне на методите на използване на стратегическите въоръжения.

В процеса на техническото развитие възникват нови типове и видове оръжия, например, на базата на маневриращите хиперзвукови елементи.

„Благодарение на своите изключителни тактико-технически характеристики, подобни системи ще могат да преодоляват практически всички системи на ПРО, които няма да могат ефективно да се противопоставят на новото оръжие. Това ще обезпечи несъмнен военно-стратегически паритет в света в близките 30-40 години“, — счита събеседникът на агенцията.

Според съобщенията на СМИ, тази година руските военни два пъти са изпитали хиперзвуков летателен апарат, който ще замени традиционните бойни глави за перспективните междуконтинентални балистични ракети. В това число става дума за тежката МБР „Сармат“, сподели за радио Спутник военният експерт Виктор Литовкин.

Маневрата, която извършва хиперзвуковата бойна глава след навлизането в плътните слоеве на атмосферата, затруднява нейното прихващане от системите на ПРО.

Хиперзвукова се нарича скоростта на полета, която значително (пет и повече пъти) превишава скоростта на звука в атмосферата, т.е. 330 метра в секунда.

Фондът за перспективни изследвания е създаден през 2012 г. за съдействие на научните изследвания и разработки за отбраната и сигурността на Русия.

Дейността се води в три основни направления — химико-биологическо и медицинско, физико-техническо, информационно.

В края на 2015 г. към структурата на ФПИ е създаден Национален център за развитие на технологиите и базовите елементи в роботехниката.

Понастоящем фондът работи над повече от 50 проекта, за тях са създадени над 40 лаборатории във водещи университети, НИИ и отбранителни предприятия.

 

Advertisements

Posted on 17.12.2016, in Видео, Десет години без договор за ПРО, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: