Как освобождаването на Алепо ще повлияе върху изхода на войната в Сирия


Как освобождаването на Алепо ще повлияе върху изхода на войната в СирияОсвобождаването на Алепо от терористите е една от главните победи през дългата война. Освобождението на града и ликвидирането на терористите обаче не означава, че сюрпризите на войната ще свършат. Прочистените здания, от които до съвсем неотдавна терористите бяха изтласквани с бой, могат да пазят в себе си не една световна сензация.

„САПЬОРИ“ – САМОДЕЙЦИ

Ако попитате всеки, който е воювал в Чечня за сложността при прочистването на градските здания, проблемите със самоделните взривни устройства и минираните подстъпи ще бъдат посочени на първо място. При прочистването на централния район на Грозни през първата кампания в едно от зданията е било заложено такова количество взривно вещество, което би стигнало за унижожаване на цял микрорайон. Действията на терористите в сирийския Алепо, а и в страната като цяло, отдавна се отличават с подлост и цинизъм.

Самоделните взривни устройства, за основа на които служат артилерийски боеприпаси, газови бутилки какво ли не още, бяха поставяни практически навсякъде. Трудно е да се каже колко „сапьори”-самодейци са задействани за изработване на бомбите и най-различните мини, но партидите подготвен „продукт” се измерват с хиляди единици. ВКС на Русия и правителствената армия отдавна се занимават с унищожаване на заводите, произвеждащи бомби от суровините, получени от „партньорите на опозицията” от чужбина. И всеки път мащабът на „производството” удивява.

Експерти казват, че на практика във всеки район на Алепо — и в покрайнините, и в очертанията на града, са се намирали няколко конвейра на смъртта. Опитни сапьори, участвали в разминирането на Грозни, споделят, че не са успели да открият сериозни отличия в начините за подготвяне на боеприпасите и на миниране на зданията, пътищата и всякакви други обекти.

Точно както и на други места, където се водят войни, много от устройствата, заложени от терористите в Алепо са неизвлекаеми, тоест — при откриване се взривяват на място. Това се отнася предимно за устройствата, поставяни на маршрутите за влизане и излизане.

С такива взривни устройства може сериозно да се повреди примерно танк или да се унищожи по-слабо защитена бронирана техника, а броят на откритите заводи в Алепо и околностите му свидетелства, че работата по разминирането на града ще бъде крайно напрегната”, отбелязва в интервю за телевизионния канал „Звезда” експертът пиротехник Владислав Логинов.

ЧУЖДЕНЦИТЕ ОСТАВЯТ СЛЕДИ

Характерът на бойните действия, тяхната интензивност и действията на „отбраняващите се” в Алепо терористи свидетелстват, че ръководството се осъществява ако не директно от граждани с изобщо не сирийски произход, то под техен надзор.

Експерти обясняват, че активната съпротива и организацията на отбраната на терористите в Алепо позволяват да се твърди, че тях са ги учили как да водят правилно бой в градски условия. Военният политолог доцентът от Руския икономически университет „Плеханов” Александър Перенджиев каза пред „Звезда”, че „методички” и следи от работа на чуждестранни специалисти са най-безобидното свидетелство за всичко онова, което може да бъде открито в най-близко време.

Експертът подчертава: „Става дума и за т. нар. наемници. Това са хора, пристигнали да воюват в Сирия от различни държави. Можем да твърдим, че градът е отбраняван не само от сирийци от „умерената опозиция”, но и пристигнали граждани на Катар, Саудитска Арабия и на много други държави, включително и бившите съветски републики. Но и това не е най-главният въпрос.

Интересно е да разберем кой е подготвял тези хора, в коя страна и за чия сметка. Има сведения, че част от наемниците за т. нар. „Свободна сирийска армия” са подготвяни чак в Грузия. Може да се предположи и за чия сметка е осъществявано подобно „обучение” за нуждите на революцията.”

Друга страна на въпроса са бившите кадрови военни от европейските страни, участвали в бойните действия на страната на „умерените”. Експертите са единодушни в мнението си, че истерията на западните политици след сериозните успехи на правителствената армия не е случайна.

В Алепо, щурмът и бойните действия срещу който се опитваха да спрат на практика всички европейски политици, по различни оценки се намират няколкостотин специалисти от европейските страни. Прецеденти с участие на европейски държави на територията на Сирия вече имаше.

През март 2012 г. египетският вестник „Ал Ахрам”, като се позова на бивш министър в ливанското правителство съобщи, че в град Хомс правителствените войски са пленили над сто френски военни.

В комплексните програми за „нетрадиционни бойни действия” на няколко чуждестранни държави се описва подробно не само процесът на обучение и техническата страна на въпроса, но и природата на бойните действия. В някои наставления директно се описва процесът на организиране и управление на въоръжено въстание, съставя се ясна организационна структура, процеси на управление на динамиката на въстанието и т.н.

Освен всичко това в подобни материали ясно се описва дипломатическата „подкрепа” на въоръжения метеж, както и транспортното, медицинското и материално-техническото осигуряване. Представителите на „умерените” от самото начало на бойните действия заявяват, че за „свободната” армия на Сирия се сражават изключително дезертирали военни. Многобройни видеозаписи на бойни стълкновения говорят, че сирийските граждани са само една малка част от „умерените” терористи.

ПРЕКЪСНАТИЯТ КАНАЛ

Въоръжаването на сирийските терористи е отделна тема за изучаване. Вероятно след края на войната в Сирия на тази тема ще бъде написан отделен доклад, който подробно със схеми и карти ще обясни логистиката на терористите.

Търсенето на логистични данни на различни носители е необикновено сложна задача, но именно от тази информация зависи успехът на провежданата от руските ВКС и правителствените войски операция. Военни експерти отбелязват, че нито по един параметър терористите в Алепо не изглеждат като зле организирани въстаници.

На броя на съвременните средства за свръзка и предаване на информация биха завидели някои подразделения на правителствената армия, действащи на предната линия.

Специалисти казват, че в пика на противопоставяне на „умерените” с терористите на „Ислямска държава” помощта във вид на контейнери е падала директно от небето. За тази цел натъпканите с товар транспортни самолети на съседни държави десетки, ако не стотици пъти са нарушавали сирийското въздушно пространство и са хвърляли на „подопечните си” всичко необходимо. Именно тези товари, както и много други и досега се намират в Алепо и тяхното откриване е въпрос на време, твърдят специалисти.

Анализатори отбелязват, че макар търсенето на чуждестранна техника, специални средства и оръжие да се затруднява сериозно заради мащабните разрушения, рано или късно всички следи от военното снабдяване на терористите в Алепо ще бъдат документирани.

За тиражираните в западните медии лъжи за резултатите от работата на руските ВКС недвусмислено се изказа официалният представител на Министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Той заяви: „Всички заявления от високите западни трибуни, които се позовават на „съобщения на активисти”, както и на видео на руски бомбардировки, „разстрели”и други постановъчни сцени са заснети от специални телевизионни групи на терористите. Защо някои медии ги използват, си е техен проблем. И един съвет — не вярвайте на пропагандата на терористи.”

Оръжие, документи, снимки, видеофайлове и други данни, които терористите не са успели да унищожат и са ги изоставили, за да оцелеят, всичко това е способно да погребе авторитета на „умерената” опозиция и на всички държави, причастни към подкрепата на въоръжената съпротива.

А плановете на западните страни да свалят Башар Асад със силите на „умерените” терористи ще бъдат коригирани и насочени към недопускане на сензационни находки, публикуването на които заплашва с оставка десетки високопоставени политици и военни не само в Европа, но и в САЩ.

Posted on 17.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: