В Русия отбелязват Деня на Ракетните войски със стратегическо предназначение


В Русия отбелязват Деня на Ракетните войски със стратегическо предназначениеНа 17 декември в Русия отбелязват Деня на Ракетните войски със стратегическо предназначение, съобщи ТАСС .

Този празник е установен с указ на президента на РФ Владимир Путин на 31 май 2006 г., а самите войски са създадени през 1959 г. със секретно постановление на Съвета на министрите на СССР.

В момента на разпада на СССР Ракетните войски със стратегическо предназначение наброяват 6 армии и 28 дивизии. Своя пик достигат през 1985 г., когато разполагат с 2500 ракети – от тях 1398 междуконтинентални. Най-голямото число бойни глави на боево дежурство е отбелязано през 1986 г. – 10 300.

„Любопитното е, че тоз род войски не са участвали нито веднъж в бой, но тяхното наличие в Русия, както и наличието на стратегически ядрени сили с морско и въздушно базиране, гарантира нейната безопасност, суверинитет, независимост и статут на велика държава“, пише Виктор Литовкин – военен наблюдател на ТАСС.

Експертът отбелязва още, че даже най-силните армии в света, чиито отбранителен бюджет превъзхожда многократно руския, са принудени да зачитат мнението на Русия на световната сцена.

Виктор Литовкин смята, че това се дължи на факта, че Русия има почти 400 стратегически ракети, на които са поставени повече от 950 ядрени бойни глави, които в случай на нужда ще достигнат агресора в коя да е точка на земното кълбо.

В състава на Ракетните войски със стратегическо предназначение има три ракетни армии. Техните щабове се намират в Омск, Оренбург и Владимир. Армиите се състоят от 12 дивизии в постоянна готовност, също така ракетни полигони, арсенали, комуникационни и учебни центрове.

По данни от открити източници, на въоръжение в тези войски са около 300 междуконтинентални балистични ядрени ракети с мобилно и стационарно базиране, носещи около 1200 бойни глави.

Posted on 17.12.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: