The National Interest: За Япония подписването на мирното споразумение с Русия е въпрос с повишена стратегическа важност


The National Interest: За Япония подписването на мирното споразумение с Русия е въпрос с повишена стратегическа важностПодписването на мирния договор с Русия никога не е имало за Япония такова голямо стратегическо значение, както сега, пишат Тамохико Танигучи и Даниел Боб за списание The National Interest.

Крайната цел на японската страна, която ще приеме в Нагато президента на Русия Владимир Путин — е да се създадат условия за подписването на двустранен мирен договор, който формално да сложи край на Втората световна война, отбелязват аналитиците.

Независимо от липсата на мирен договор, Русия и Япония не се намират в състояние на война. Фактически конфликтът между Москва и Токио завърши с капитулацията на Япония през 1945 г., а дипломатическите отношения между страните бяха възстановени през 1956 г. след подписването на Московската декларация за мир.

Едно от главните условия за подписването на договора е регулирането на разногласията около оспорвания от Токио статус на южните Курилски острови.

Премиерът на Япония Синдзо Абе тръгва към срещата с Путин в добра „политическа форма“.

„Ако това беше битка в сумото, то това би бил първият мач, в който завърналият се на поста президент на Русия Путин се среща с боец, който притежава достатъчни мощ и решителност за схватката с Москва“, — разсъждават експертите.

Подготвяйки се за визитата на руския президент, японската страна отдели особено внимание на посланието на Путин към Федералното събрание.

На базата на тази реч Токио разработи план за двустранно сътрудничество от осем точки, в които присъства и предложението на Русия за помощ в развитието на здравеопазването и градската инфраструктура.

Японците имат намерение да реализират тази част от плана с помощта на частни компании, които са заинтересовани от инвестиции в руски предприятия.

Япония форсира постигането на компромис с Москва, за да разшири полето си за стратегически маневри, отбелязват експертите.

Никога преди това в съвременната история страната не се е оказвала притисната между „мечката“ – Русия – и „дракона“- Китай.

И Москва, и Пекин са ядрени държави.

Русия възстановява своята военна мощ, а Китай се опитва да укрепи своя доминиращ статус в морето.

В същото време другата ядрена държава, КНДР, влошава обстановката в региона чрез изпитания на ракети.

„Регионалният контекст е нестабилен, а това прави за Япония подписването на мирното споразумение с Русия въпрос с повишена стратегическа важност“, — завършват аналитиците.

Advertisements

Posted on 16.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: