Руският президент Владимир Путин призова да се прекрати „историческият пинг-понг“ с Япония за съдбата на Курилските острови


Руският президент Владимир Путин призова да се прекрати "историческият пинг-понг" с Япония за съдбата на Курилските островиРуският президент Владимир Путин призова да се прекрати „историческият пинг-понг“ с Япония за съдбата на Курилските острови, съобщава „Российская газета“.

„Смятаме, че трябва да бъде прекратен историческият пинг-понг за тези територии и най-после да разберем, че фундаменталните интереси и на Япония, и на Русия изискват окончателно и дългосрочно решение на въпроса“, каза Путин на пресконференция след срещата си в петък с японския премиер Шиндзо Абе в Токио.

Руският президент изрази увереност, че Москва и Токио могат да превърнат Южните Курили от ябълка на раздора във фактор за постигане на дългосрочно сътрудничество.

Той посочи, че „най-важно в момента е подписването на мирен договор, който ще създаде условия за дългосрочно взаимодействие в историческа перспектива“.

Руският държавен глава добави, че при обсъждането на мирния договор с Япония, Русия ще трябва да отчете особения характер на отношенията между Токио и Вашингтон.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе от своя страна предложи Курилските острови да станат зона за съвместно съжителство на руснаци и японци, съобщава „Взгляд“.

Както поясни помощникът на руския президент Юрий Ушаков, Путин и Абе са се договорили да започнат консултации за съвместно управление на южнокурилските острови.

Отделно правителството на Япония реши да облекчи визовия режим за руски граждани, посещаващи страната по линия на бизнеса.

Предвижда се да бъде разширен кръгът на лицата, които ще могат да получават многократни визи за краткосрочен престой в Япония, в това число бизнесмени учени и културни дейци. Увеличава се и срокът на действие на визите – от три на пет години.

Advertisements

Posted on 16.12.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: