Премиерът на Сърбия: Недоволството на ЕС от добрите руско-сръбски отношения няма да промени политиката на Белград


Премиерът на Сърбия: Недоволството на ЕС от добрите руско-сръбски отношения няма да промени политиката на БелградРъководството на ЕС не е въодушевено от добрите отношения между Белград и Москва, включително от посещението в Сърбия на руския външен министър Сергей Лавров, но това няма да повлияе на политиката на страната, заяви премиерът Александър Вучич.

Ръководителят на сръбското правителство свиква брифинг по повод отказа му да участва в междуправителствената конференция ЕС – Сърбия във вторник.

Причината за преждевременното връщане на сръбската делегация бе блокирането от страна на Хърватия на отваряне на нова глава от преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС.

На въпрос на местни журналисти, може ли новото препятствие пред европейската интеграция на Сърбия да е предизвикано от недоволството на Брюксел от добрите руско-сръбски отношения и посещението на Лавров в Белград на 12-13 декември, Вучич заяви, че преговорите са блокирани само от Хърватия, а по въпроса за сътрудничество с Москва не е чувал нищо.

“Не е голяма тайна, че всички те не са въодушевени, и това е смешно, защото те самите се срещат с Лавров почти всеки ден. Оказва се, че те имат право, а ние – не. Това не са ми го заявявали официално, но съм го чувал много пъти в кулоарите.

Дори получих конкретни препоръки преди пресконференцията как да се държа и как не, но обикновено аз не ги слушам”, заяви министър-председателят на Сърбия.

Вучич също бе помолен да коментира думите на ръководителя на руското външно министерство, че “Брюксел изисква от Сърбия да закрие Руско-сръбския хуманитарен център (РСХЦ) в Ниш, ако Сърбия иска да се присъедини към ЕС.”

“В такава формулировка не съм го чувал от хора в Брюксел, вероятно Сергей (Лавров) е чул това при други обстоятелства. От мен такова нещо не са искали, по този въпрос решението е на сръбското правителство, а не на Брюксел, Москва или Вашингтон.

И не забравяйте, че те (Русия и РСХЦ) ни помагаха, когато имахме проблеми с наводненията и засушаванията. Ако искат от теб да нападаш този, който ти помага в трудна ситуация, и винаги да се говориш лошо за него, аз не съм от тези”, каза Вучич.

Премиерът на няколко пъти подчерта, че сътрудничеството с Русия отговаря на националните интереси на Сърбия.

Posted on 15.12.2016, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: