Башар Асад: Атаката на „Ислямска държава” по Палмира е отговор на успехите на сирийските войски в Алепо


Башар Асад: Атаката на „Ислямска държава” по Палмира е отговор на успехите на сирийските войски в АлепоАтаката на „Ислямска държава” по Палмира е отговор на успехите на сирийските войски в Алепо, заяви президентът на Сирия Башар Асад в интервю за телевизионния канал RT.

„Това е отговор на случващото се в Алепо, на напредъка на сирийската армия. Те искат да подкопаят победата в Алепо и в същото време да отклонят вниманието на сирийската армия от града, за да го насочат към Палмира”, отбеляза Асад.

Бандитите нападнаха Палмира на 10 декември, те успяха да се укрепят в покрайнините на града. Сирийските войски проведоха настъпление в източните райони на Алепо, който се намираше под контрола на терористите.

Руският център за помиряване на враждуващите страни съобщи във вторник, 13 декември, съобщи, че властите на Сирия контролират над 98% от града. По техни данни, общата територия, в която са останали терористи, не превишава три квадратни километра.

Във връзка с пораженията в Алепо бандитите са изпратили значителни сили към Палмира от Ракка, където контролираните от САЩ групировки са преустановили бойните действия против терористите. Отбелязва се, че от района Дейр ез Зор в Палмира е била прехвърлена бронирана техника.

Президентът на Сирия Башар Асад обвини също Запада в желание да прекрати настъплението на правителствената армия срещу „Ислямска държава”. Именно с това са свързани призивите на САЩ и страните от Европа към Русия да повлияе на Сирия, подчерта сирийският лидер.

„В политиката винаги е важно да се чете между редовете. Преводът на техните изявления за Русия е: „Моля, прекратете настъплението на сирийската армия против терористите””, поясни Асад.

„Отидохте твърде далеч в защитата на терористите. Това не трябва да го има. Вместо това вие трябва да кажете на сирийците да спрат това, ние трябва да убиваме терористите”, добави сирийският президент.

Миналата седмица ръководствата на редица европейски страни: Германия, Франция, Великобритания, Италия, както Канада и САЩ, призоваха Москва и Техеран да повлияят на сирийските власти относно ситуацията в Алепо.

„Ако Палмира бе превзета от правителството, това би предизвикало безпокойство относно културното наследство. Ако освобождаваме Алепо от терористите, то … западните чиновници и водещите в медиите ще се безпокоят за мирното население. Те не се безпокоят, когато се случва обратното, когато терористите убиват мирните жители или атакуват Палмира и започват да унищожават човешкото наследство”, заяви сирийският лидер.

Освен това, Асад отбеляза, че Западът се безпокои само от успехите на сирийската армия, но не забелязва убийствата на екстремистите в Алепо и нападението на ИД срещу Палмира.
 

Advertisements

Posted on 14.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: