National Interest: Топ 5 на смъртоносните оръжия на Русия


National Interest: Топ 5 на смъртоносните оръжия на Русия

Американското списание National Interest изброи 5 вида смъртоносни руски въоръжения.

Балистични ракети „Искандер”

Далечината на поражение на руския ракетен комплекс „Искандер-М” достига до 400 км, при това ракетата носи 700-килограмова бойна глава от различен тип. Вероятното отклонение не превишава 5 метра.

„Системата представлява смъртна опасност за летища, тилови пунктове и други елементи на инфраструктурата” – се казва в публикацията.

Според NI, „Искандер” може да се пренасочва в полет, затова е подходяща за удари по движещи се цели, включително по кораби.

Вградената система за маневриране прави ракетата трудна мишена за средствата на ПВО.

Су-27 и неговите модификации

Размерите, далечината на полета и маневреността на самолетите от семейството на Су-27 превръщат този изтребител в „смъртоносна платформа”, се казва в материала.

„Су-27 с целия си вид показва доколко е опасен” – пише NI.

Корпусът на самолета е добре пригоден за модернизации, затова взискателните купувачи го предпочитат. Той може де нанесе мощен удар и да се скрие, преди да бъде прехванат.

Зенитноракетен комплекс С-400

За С-400 има няколко типа ракети и всеки от тях е предназначен за поразяване на въздушни цели на различни разстояния. Максималната далечина на поразяване е 400 км.

„Ракетите с по-малка далечина притежават подобрени възможности за поразяване на бързи и маневриращи цели” – се казва в публикацията.

С-400 може да се използва и за борба с балистични ракети. Системата от сензори за С-400 се счита за извънредно ефективна, още повече, че Русия може да създава зони за отбрана с използване на С.400 почти на всеки театър на военните действия, отбелязва авторът.

Подводници клас „Щука-Б”

Още когато през 80-90-те години в СССР построили подводници клас „Щука-Б”, те били изключително малко забележими. След това конструкторите ги усъвършенствали с използване на допълнителни технологии за намаляване на шума.

„По-важното е, че подводниците от „Щука-Б” носят на борда си внушителен арсенал от въоръжения – торпеда и крилати ракети – способни да поразяват морски и сухоземни цели” – пише NI.

Спецназ

Руският спецназ е внушителен военнополитически инструмент, способен да повлияе на хода на боя във всички области на военните действия.

„Макар спецназът да не е „оръжие”, той представлява едно от най-ефективните средства в руския арсенал” – се казва в публикацията.

Posted on 13.12.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: