Сергей Лавров: Твърденията на Хърватия за „руска заплаха“ на Балканите са странни


Сергей Лавров: Твърденията на Хърватия за "руска заплаха" на Балканите са странни Странно е да се чуват изявления за руска заплаха от хърватските власти, но Москва е готова да се обсъдят аргументите на Загреб, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

По-рано в СМИ се появиха изказвания на президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович за възможен военен конфликт на Балканите, защото Русия активно влияела на събитията в региона.

„Знаете, че се познавам с президента на Хърватия, дори имаме нормални отношения, така ми се струваше, още от времето, когато тя беше външен министър.

Затова сега ми е странно да чувам такива думи от устата на ръководителя на държава, с която Русия може да е приятел, както и с останалите държави на Балканите и на европейския континент.

Ако госпожата има конкретни факти, подкрепящи тези изявления, готови сме да ги обсъдим“, — отбеляза Лавров в интервю за Sputnik.

Припомняме, че на срещата през юли на НАТО във Варшава президентът на Хърватия призова „да се държат отворени вратите“ на алианса и ЕС за държавите от югоизточна Европа, за да се противодейства на активизацията на Русия в региона.

Колинда Грабар-Китарович отбеляза също, че „се безпокои“ от руско – сръбските военни учения.

Advertisements

Posted on 13.12.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: