Руски експерт: Някой плати за удара на ИДИЛ в Палмира


Руски експерт: Някой плати за удара на ИДИЛ в Палмира „Считам, че за терористите беше по-изгодно да съсредоточат силите си в северна Сирия, където в момента върви настъпление на турските сили. Мисля, че за удара над Палмира някой е платил, при това е хвърлил много пари“, заяви Александров,който е водещ експерт от Центъра за военно-политически изследвания към МГИМО

По всяка вероятност това са направили сили от коалицията на САЩ, Саудитска Арабия, Катар и пр.

Едновременно с това, както виждаме, практически спря настъплението срещу ИДИЛ в Мосул.

По такъв начин бойците успяха да концентрират ресурсите си и да ударят Палмира.

Това още веднъж навежда на мисълта, че не само операциите на ИДИЛ, но и операциите на другите терористи и т.нар. опозиционни групировки се координират от единен център.

Ако Доналд Тръмп, въпреки предизборните си обещания, продължи същата политика в Близкия Изток, каквато е и на администрацията на Обама, колко дълго може да продължи войната?

Експертите нееднократно казват, че при подхранване отвън войната в Сирия може да продължи още не една година. Без сухопътна операция от страна на Русия победата в Сирия не може да бъде постигната.

Или без мащабно военно иранско присъствие (говоря не за отделни отряди, както сега, а за влизането на действително крупни сили, на стотици хиляди военни). Но на подобни действия едва ли ще тръгнат — нито Русия, нито Иран.

Затова трябва да разглеждаме завземането на Алепо и устнаовяването на контрола над най-стратегически важните и населени райони на Сирия, като реализация на важна военно-политическа задача.

Говоря главно за крайбрежните територии с Дамаск, Алепо, Латакия. Трябва да се удържи контролът над тази територия, а по-нататък в северна Сирия да не се влиза, защото за подобен род действия сирийската армия няма сили.

Поне докато Западът и персийските монархии провеждат настоящата политика.

Ако Тръмп промени политиката на САЩ в Близкия Изток, за което той нееднократно заявява, може да се помисли за съвместна сухопътна операция на страните от НАТО и Русия срещу ислямистите.

Но тя трябва да се проведе само със съгласието на ООН. Тогава Сирия ще бъде разделена на сфери на влияние, а терористите — унищожени.

При това Русия ще има влияние върху най-важните райони на Сирия.

Не считам, че разходите, които в момента прави Русия, са извън силите й. От нас се изисква само отвреме-навреме да нанасяме удари по струпвания на терористи, да не им позволяваме да започват големи настъпления.

Всъщност, за целта се изразходват толкова пари, колкото щяха да се изразходват за боевата подготовка на руските пилоти.

А тук те получават опит в условията на реални бойни действия, което само повишава професионалното им равнище.

При това в Сирия ще имаме военни бази, които ще оказват влияние върху средиземноморския регион.

Има, между другото, данни, че китайците нямат против да вложат средства във възстановяването на базата в Тартус, за да могат впоследствие там да хвърлят котва и техните кораби.

Като цяло разходите за Сирия едва ли ще надскочат рамките на нормалния военен бюджет на Русия.

Posted on 13.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: