Оръжието на възмездието: „СТАТУС- 6“


Оръжието на възмездието: "СТАТУС- 6" На 27 ноември руските моряци проведоха успешно изпитанията на безпилотната атомна подводница „Статус-6“, която може да носи многомегатонен ядрен заряд, съобщи Бил Херц за  Washington Free Beacon.

В изпитанията е участвала подводницата със специално предназначение  Б-90 „Саров“.

Херц нарича  „Статус-6“ революционен апарат.

Защото конструкторите от САЩ и други технологично напреднали държави в света въобще си нямат идея за какво става дума.

Официалният представител на Пентагона Джеф Дейвис отказа да коментира информацията за изпитанията, заявявайки:

 

„Ние внимателно следим развитието на руските подводни технологии, но няма да коментираме това“.

 

В същото време военното министерство не се съмнява в съществуването на „Статуса“, дори са му дали натовски индекс — „Каньон“.

За това оръжие стана ясно преди година, когато по време на телевизионно излъчване на съвещание при Владимир Путин се случи „изтичане на секретна информация“, която без съмнение е била планирана.

Американските стратези по такъв начин получиха сигнал за това, че новото оръжие е способно да пробие масираната отбрана на Североамериканския континент и да доведе до разрушения, чиито мащаби надвишават атаката на няколко междуконтинентали балистични ракети.

Т.е. това не е просто асиметричен отговор на вероломното строителство на ЕвроПро, а решение, многократно превъзхождащо и ПРО, и натовските батальони в Полша и Прибалтика, и прочие потенциално агресивни по отношение на Русия действия на Вашингтон.

Става ясно, че това е необитаем подводен апарат, разработен в ЦКБМТ „Рубин“.

„Изтекоха“ и следните думи: „Назначение — поражение на важни обекти от икономиката на противника в района на крайбрежието и нанасяне на гарантиран неприемлив ущърб на територията на страната по пътя на създаването на зони на обширно радиоактивно заразяване, непригодни за осъществявяне в тези зони на военна, стопанско-икономическа и друга дейности в продължение на дълго време“.

 

Трябва да се каже, че подобен проект съществува от началото на 60-те години. Тогава се разработват торпедата Т-15, дълги 24 метра и с маса 40 тона. Те са снабдени със 100-мигатонен термоядрен заряд.

Но по онова време няма компактни ядрени реактори за силова установка, електродвигателите с акумулатори гарантирали придвижването на торпедата само на 30 км.

Но след половин век проблемът с реакторите бил решен. При това значителен прогрес се случил не само в ядрената енергетика, но и в електронните компоненти, и в системите на управление, и в материалите, и в прочие съставни елементи на торпедното оръжие.

„Статус-6“ е абсолютно нова разработка, имаща общо с Т-15 само по отношение на 100-мегатонната мощност на заряда.

Новата разработка — това не са торпеда, а подводен робот, притежаващ елементи на изкуствен интелект и способен да действа самостоятелно при отдалечаване на няколко хиляди километра от своя носител — подводницата със специално предназначение.

Posted on 13.12.2016, in Анализи, Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: