Гърция е на път да се превърне в енергиен център за Югоизточна Европа


Гърция е на път да се превърне в енергиен център за Югоизточна ЕвропаГърция е на път да реализира плановете си да се превърне в енергиен център за Югоизточна Европа, измествайки България, пише investor.bg

Гърция се намира на кръстопътя на два енергийни коридора и това й дава възможност да се превърне в енергиен хъб в региона, заяви гръцкият енергиен министър Йоргос Статакис пред Ana Mpa.

Гърция организира серия от форуми за привличане на инвестиции в енергийната инфраструктура, посочва агенцията. В търсене на капитали Статакис вече посети Рим, Брюксел и Йерусалим. В момента е на посещение в Ню Йорк.

Двата източника на енергийни ресурси, които визира енергийният министър на южната ни съседка, са природният газ от Средиземно море и идващият газ от югоизток.

Атина работи много активно за реализацията на газопровода EastMed – съоръжението ще пренася газ от новите полета в Средиземно море, които се намират в териториалните води на Израел, Кипър и Египет. Газопроводът ще „влезе“ в Европа през Гърция.

Второто направление за Гърция е Южният газов коридор, който ще пренася газ от Каспийския регион до Европа през територията на Турция (чрез TANAP) и Гърция (чрез TAP).

Строителството на ТАР на гръцка територия започна в средата на май и към края на ноември вече са построени 110 километра от трасето. Общата дължина на газопровода на територията на Гърция е 550 километра.

Така Гърция, която е в средата на тези коридори, има амбицията да се превърне в енергиен център за цяла Югоизточна Европа, разнообразявайки източниците и маршрутите на природния газ. Очакванията са, че това може да стане до 2020 година, тоест когато Русия планира да преустанови транзита на газ през Украйна.

В допълнение страната има шанс да получи още един източник на природен газ – ако бъде реализиран „Турски поток“ към Европа.

На този етап Русия и Турция са се разбрали за изграждането на една тръба, която ще захранва директно турските клиенти и съответно ще бъде преустановен транзитът през Украйна и България към Турция.

Пред Статакис, който след последните рокади в гръцкото правителство пое енергийното министерство, стои още предизвикателството за реформиране на енергийния пазар и приватизацията на държавната енергийна компания PPC.

Той коментира още, че по време на инвестиционните форуми се представят още и възможностите за инвестиции в новите технологии в областта на енергетиката и в областта на възобновяемите енергийни източници.

Advertisements

Posted on 13.12.2016, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: