Горбачов: Владимир Путин е достоен президент


Горбачов: Владимир Путин е достоен президентБившият съветски лидер Михаил Горбачов заяви в интервю за Асошиейтед прес, че когато Съветският съюз се разпадна преди 25 години, той очаквал жизненоважна помощ от САЩ и западните им съюзници, но те се отнесли с късогледо злорадство към рухването на съперника им от Студената война.

Горбачев обвини западния „триумфализъм“ след разпадането на СССР като ключов фактор за напрежението между Русия и Запада.

В едночасовото интервю 85-годишният Горбачов изразява надежда, че при управлението на Доналд Тръмп Русия и Съединените щати ще постигнат разбирателство и ще преодолеят сегашните напрежения.

“Отношенията между нас са толкова важни и засягат всички останали, затова ние трябва да вземем под внимание интересите на другите”, казва бившият съветски президент, дал принос за края на Студената война.

Русия и САЩ трябва да си сътрудничат, от това биха спечелили всички страни в света.

„Необходимо е нашите лидери да се срещнат и да обсъдят как да развиваме отношенията си” – казал той и добавил, че САЩ и РФ трябва „да останат на масата на преговорите, докато постигнат споразумение”.

„Светът се нуждае Русия и САЩ да си сътрудничат – отбелязал Горбачов. – Заедно те могат да поведат света по нов път.”

Според Горбачов, отношенията  между Москва и Вашингтон са важни и „засягат всички останали” страни, затова САЩ и РФ, изграждайки своя диалог, трябва да „вземат под внимание интересите на другите” държави.

Горбачов разкритикувал как Западът се отнася към Русия.

„Те ни приписват обвинения, обвиняват ни за всичко” – казал той и добавил, че това предизвиква обратна реакция в РФ.

„Русия иска да има приятелски отношения с Америка, но това е трудно, когато Русия вижда, че я мамят” – отбелязва Горбачов.

Той отказал да даде оценка на Доналд Тръмп, но признал, че е удивен от победата му.

„Той има малък политически опит, но може би това е добре” – казал Горбачов и добавил, че предстои да се види политиката по отношение на Русия.

Отговаряйки на въпрос на АР за отношението му към Владимир Путин, Горбачов казал: „Мисля, че е достоен президент, той доказа, че е достоен. Той е силен човек” – обобщил бившият съветски президент.

Горбачов защити присъединяването на Крим от Русия и подчерта, че бившият съветски лидер Никита Хрушчов произволно е прехвърлил Крим под украински административен контрол през 1954 г.

Междувременно Горбачов заяви в интервю за ТАСС, че Съветският съюз не може да бъде върнат, но не изключи възможността да бъде създаден нов съюз.

„Със старите граници, със същите държави и на основата на свободната воля. Смятам, че нов съюз е възможен“, заяви Горбачов.

Advertisements

Posted on 13.12.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. vladislavpeichev@yahoo.com

    Путин е слаб президент далеч от нивото на великия Елцин и неговите украински ученици и последователи постигнали сериозни успехи в алкохолната подготовка на професионално ниво включително делириум и удостоени с престижното звание „Горький пропойца“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: