Die Welt: В Европа няма по-корумпирана държава от Украйна


Die Welt: В Европа няма по-корумпирана държава от УкрайнаСпонсорите на Украйна започват да губят търпение и вече на са готови да гледат на корупцията през пръсти, пише немското издание Die Welt.

Западът започна да извежда междинни резултати от финансовата помощ за Киев, те се оказаха „съвсем не положителни“, се отбелязва в статията. Във връзка с това за първи път се поставя въпросът, има ли смисъл да се помага на Украйна.

В сряда Европейският одиторски съд в специален доклад заяви, че многомилиардната подкрепа от страна на ЕС е постигнала само ограничени резултати.

„Борбата с корупцията се застопори, защото правоохранителните органи не притежават достатъчна независимост, а олигарсите оказват значително влияние върху политическите партии“, — констатираха одиторите.

 В ефективността на помощта за Украйна се съмнява и друг голям кредитор на страната, МВФ. Ръководителят на МВФ Кристин Лагард вече предупреждава в близкото минало Киев за възможното спиране на плащанията заради корупцията в страната и влиянието на олигархията в политиката. Украинските власти тогава обещаха да продължат реформите.

Но чужденците, запознати със ситуацията в Украйна, не вярват на тези изявления, пише изданието. То припомня, че екс-лидерът на Националната полиция на Украйна Хатий Деканоидзе, бившият министър на икономиката Айварас Абромавичус и екс-губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили — всички те бяха поканени на държавни постове, но ги заемаха за кратко и стигнаха до извода, че политическа воля за реформи в страната няма.

През 2016 г- в индекса за корупция на Transparency International Украйна заема 130 място от общо 167.

„В Европа няма по-корумпирана държава от Украйна“, а сред бившите съветски републики по-надолу в списъка се оказаха само три държави от Средна Азия“, — се казва в статията. 

Що се отнася до деловия климат: в рейтинга на  Doing Business на Световната банка Украйна заема 80 място от общо 190.

Die Welt отбелязва, че значителна роля е изиграл конфликтът в юго-източната част на страната, който доведе до спад в украинската икономика.

„Но това не е единствената причина за това, че инвеститорите липсват, а експертите разочаровано обръщат гръб на страната“, — се подчертава в статията.

Advertisements

Posted on 12.12.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: